Sociologii strang randurile, pe fondul controverselor din ultima perioada, legate de sondaje intens contestate de catre presa sau reprezentanti ai unor grupuri politice. Astazi, la sediul Facultatii de Sociologie din Bucuresti, incepe Congresul Asoci
Sociologii strang randurile, pe fondul controverselor din ultima perioada, legate de sondaje intens contestate de catre presa sau reprezentanti ai unor grupuri politice. Astazi, la sediul Facultatii de Sociologie din Bucuresti, incepe Congresul Asociatiei Romane de Sociologie, organizatie care va hotari reglementarea interna a profesiei. Principalele institute de sondare a opiniei publice (CURS, IRSOP, INSOMAR, IMAS, CSOP, DATAMEDIA, METROMEDIA etc.) vor participa la lucrarile Congresului. Considerand sociologia o disciplina de importanta strategica, Asociatia Sociologilor isi propune sa determine neutralitatea profesionistilor fata de influentele politice si de interesele financiare. Cu participarea comunitatii stiintifice din Romania, sociologii vor reglementarea si asigurarea transparentei practicilor institutelor de profil si limitarea controverselor din spatiul politic.
Preluand modelul international, Asociatia Romana de Sociologie va propune adoptarea unui Cod deontologic al sociologilor romani in acord cu Codul adoptat la nivel mondial de membrii ISA (International Sociological Association). Urmatorul pas va fi constituirea unui Colegiu profesional care va grupa institutele de sondare a opiniei publice si adoptarea unui Statut al sociologului. Congresul Asociatiei Romane de Sociologie este prima initiativa academica de garantare a autonomiei profesionale si de creare a unei instante de control profesional si colegial al practicilor privind sondajele de opinie publica si alte tipuri de cercetari sociale. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.