Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a finalizat verificarile si in ceea ce priveste cazurile Zambaccian si Tiriac, raportul neavand nici o concluzie punctuala. Inspectorii au facut referire doar la respectarea separatiei
Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a finalizat verificarile si in ceea ce priveste cazurile Zambaccian si Tiriac, raportul neavand nici o concluzie punctuala. Inspectorii au facut referire doar la respectarea separatiei puterilor in stat, independenta magistratilor, precum si la faptul ca procurorii sunt singurii care pot decide in dosarele pe care le instrumenteaza. De asemenea, inspectorii au subliniat ca legea prevede controlul ierarhic doar sub aspect administrativ si nicidecum in sensul impunerii unei solutii in dosare.
Daniel Morar a declarat, intr-o conferinta de presa din 13 septembrie, ca a fost sunat de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, in legatura cu dosarul Zambaccian. Cu acest prilej, Morar i-a comunicat ca, desi solutia nu fusese infirmata, exista posibilitatea reverificarii cauzei. Dupa infirmarea solutiei, din 2 noiembrie, Adrian Nastase a sunat la Biroul de informare publica si relatii cu presa al DNA, pentru a afla rezultatul verificarilor in dosar, se arata in raportul Inspectiei Judiciare a CSM. Cu prilejul declaratiilor facute public, Daniel Morar a sustinut ca nu a mai fost sunat de alti demnitari in legatura cu dosarele aflate in cercetare la DNA.
Totodata, inspectia judiciara a CSM a stabilit ca si procurorul general Ilie Botos a fost sunat de persoane publice. Astfel, Botos a fost sunat, in iunie 2004, de Ion Iliescu - pe atunci seful statului -, care i-a solicitat date in legatura cu dosarul in care era cercetat Ion Alexandru Tiriac.
Botos a sustinut, de asemenea, ca a avut mai multe discutii cu Ion Iliescu la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), in special in legatura cu modificarea Legii 51/1991 privind siguranta nationala, in sensul de a atribui magistratilor judecatori desemnati de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie competenta de a autoriza activitatile necesare pentru culegerea de informatii. In acest sens, a fost elaborata, conform Mediafax, o nota de fundamentare si un proiect de lege care au fost prezentate CSAT, in vederea adoptarii Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.
Pe de alta parte, conform raportului, procurorul general a aratat ca nu a mai avut alte convorbiri telefonice cu Ion Iliescu in legatura cu dosare penale. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.