DIN GRAJDAR, VORNIC Ioan Motoc a ajuns din grajdar cel mai important boier in sfatul domnesc. A sprijinit doar pe cine ii asculta poruncile, si-a vandut toti domnii. Scriitorii l-au luat ca model de ticalosenie. Cronicile moldovene si polonez

DIN GRAJDAR, VORNIC

Ioan Motoc a ajuns din grajdar cel mai important boier in sfatul domnesc. A sprijinit doar pe cine ii asculta poruncile, si-a vandut toti domnii. Scriitorii l-au luat ca model de ticalosenie.

Cronicile moldovene si poloneze descriu uneltirile care l-au purtat pe boierul Ioan Motoc de la functia de dregator, ingrijitor de caii domnitorului, pana la rangul de Mare Vornic - cel dintai boier din divan, cu putere de carmuitor si inalt judecator al curtii domnesti. Cronica Rerum polonicarum... (1572) il pomeneste pe Motoc implicat in asasinarea lui Stefan Rares, domnitorul Moldovei, si in numirea noului voievod, Alexandru Lapusneanu, refugiat in Tara Leseasca. Cand moldovenii din Iasi s-au razgandit si au vrut alt domn decat pe Lapusneanu, comisul Motoc navaleste cu o armata de 300 de boieri moldoveni si ii pune in lanturi pe razvratiti. Devotat, Ioan Motoc l-a predat pe pretendentul Joldea la picioarele lui Alexandru Lapusneanu si ""l-au insemnat la nas si l-au dat la calugarie"", dupa cum scrie cronicarul Grigore Ureche in Letopisetul Tarii Moldoveia€¦

TRADATORUL. La 8 septembrie 1552, in biserica ortodoxa de la Bakota, pe malul Nistrului, Motoc a stat alaturi de Alexandru Lapusneanu cand acesta a depus juramantul in fata a 80 de nobili poloni si moldoveni. Vreme de zece ani, boierul Motoc l-a slujit credincios pe domnitor si s-a ocupat de mosiile lui, intinse peste tinutul Neamt.
Insa, in 1561, ambitiosul boier trece in cealalta tabara si-l ajuta pe Despot sa urce la tronul Moldovei. In noiembrie are loc batalia de la Verbia, langa Dorohoi, in care Despot iese invingator nu atat superioritatii mercenarilor sai (germani, spanioli si unguri cu armament de foc), cat tradarii calarimii conduse de Ioan Motoc, care constituia majoritatea ostirii lui Lapusneanu. Despot Voda, dupa ce s-a urcat pe tron, l-a trimis pe acelasi Motoc cu un juramant de credinta la regele Poloniei, sa-l citeasca in fata la seimul (adunarea nobililor poloni) din Piotrikov.

TICALOSUL LUI NEGRUZZI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.