URMASII LUI DINICU Prinsi in iuresul revolutiei pasoptiste, fiii lui Dinicu Golescu, cunoscuti sub numele de fratii Golesti, au ajuns sa vanda aproape toate proprietatile, de dragul cauzei romanilor. Despre ei se stie ca au participat, alaturi de

URMASII LUI DINICU

Prinsi in iuresul revolutiei pasoptiste, fiii lui Dinicu Golescu, cunoscuti sub numele de fratii Golesti, au ajuns sa vanda aproape toate proprietatile, de dragul cauzei romanilor. Despre ei se stie ca au participat, alaturi de marea boierime a Tarii Romanesti, la Revolutia de la 1848. Ce fel de oameni au fost, cum au fost vazuti ei de familie si de cei apropiati se poate afla mai ales din corespondenta pe care au lasat-o in urma lor.

Banul Radu Golescu a fost o figura aparte pentru acest neam. El a stiut sa faca bani, dar a fost si un om cu deschidere spre carte, motiv pentru care si-a crescut baietii in dragoste pentru invatatura si oferindu-le o educatie aleasa. Nici unul dintre urmasii banului Radu nu a mostenit de la acesta simtul afacerilor. In schimb, au descoperit rostul scolilor, ""intaia castigare a luminei"", baza evolutiei oricarui popor. Fiii lui, in special Dinicu si Iordache Golescu, si-au dedicat aproape intreaga energie pentru dezvoltarea invatamantului romanesc. Ei au infiintat scoli, reviste, au scris carti, pentru ""luminarea"" acestui popor. Traind in cu totul alte imprejurari istorice, urmasii lor, oameni scoliti in Occident si educati de parintii lor in spirit iluminist, au luptat o viata intreaga in folosul tarii.

Se spune ca Nicolae a fost cel mai iubit de mama lui, deoarece era mereu vesel, dornic de petreceri; in haina militara, era un adevarat Don Juan


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.