RADU, PREDA SI STROE BUZESCU Au salvat viata lui Mihai Viteazu la Vidin. Fratii Buzesti - trei boieri, trei generali, trei diplomati, trei razboinici credinciosi fara de care istoria Romaniei s-ar fi scris altfel. Abia cind vad securea cl

RADU, PREDA SI STROE BUZESCU

Au salvat viata lui Mihai Viteazu la Vidin. Fratii Buzesti - trei boieri, trei generali, trei diplomati, trei razboinici credinciosi fara de care istoria Romaniei s-ar fi scris altfel.

Abia cind vad securea clatinandu-se, Stroe si Preda Buzescu inteleg ca voievodul se lupta cu moartea. Se arunca amandoi intr-acolo.(a€¦) Risipesc repede palcul otoman. Stroe doboara de pe cal spahiul care mai tinea inca sulita in pintecele voievodului."" Asa e prezentat de scriitorul Dumitru Almas intr-un roman dedicat fratilor Buzesti momentul in care la Vidin, in septembrie 1598, cei trei boieri au salvat viata domnitorului care a reusit doi ani mai tarziu sa uneasca pentru prima data provinciile romanesti.

MARI DREGATORI. Pe timpul domniei lui Mihai Viteazu, cei trei au ocupat functii importante in Dregatoria Domneasca. Preda, cel mai mare dintre frati, era mare Ban al Craiovei. El carmuia intreaga tara cat timp Mihai era plecat in campaniile militare. Radu, fratele mijlociu, era clucer, dregatorul care se ocupa cu aprovizionarea curtii domnesti. El mai fusese in 1575 vel postelnic, ocupandu-se de camera de dormit a domnului si organizand audientele. In a doua domnie a lui Mihnea Turcitu a fost numit spatar. Cronicarul Anonymus Carolisensis, citat de Sincai, il numeste pe Radu ""cel mai de frunte dintre boieri si prea bogat, pentru ca mostenise a treia parte din Valahia; stia si ungureste"". Mihai exploateaza calitatile lui Radu de diplomat si-l trimite deseori in solie ba la tatari, ba la turci, ba la generalul Basta. Mezinul familiei, Stroe Stolnicul Buzescu, avea grija de masa domneasca.

CU FRICA DE DUMNEZEU. Bunicul celor trei frati, Vlad Banul, a inceput constructia unei manastiri in satul Calui. Numai ca locasul a fost lasat neterminat. Dupa 60 de ani de la punerea temeliei, Stroe, Radu si Preda s-au apucat sa termine Casa Domnului.
A fost o munca sisifica, daca e sa ne luam dupa timpul foarte scurt de constructie de aproximativ doua saptamani si jumatate. Intreaga istorie a lui Mihai Viteazu este legata de numele celor trei. Fratii l-au sustinut pe voievod chiar si inainte de a fi incoronat. Academicianul G.I. Ionnescu Gion facea in 1903 o trecere in revista a realizarilor lui Stroe: ""A fugit cu Mihai Viteazu la Constantinopole, Stroe si fratii sai lupta impotriva tatarilor la Hulubesti, Serpatesti si Stoinesti, unde este ranit la coasta, Stroe e langa Mihai la Calugareni si Selimberg si apoi la intrarea triumfala in Alba-Iulia"". Dupa asasinarea lui Mihai Viteazu, Radu Buzescu si sotia sa, Preda, inmormanteaza capul voievodului la Manastirea Dealu.

STROE - RAZBOINICUL DE 70 DE ANI. Cei trei frati raman la fel de credinciosi si domnitorului care ii urmeaza lui Mihai la tron, Radu Serban. Tatarii au continuat sa intre in tara, iar fratii au condus campaniile militare impotriva lor. Intr-una dintre batalii, la Teiusani, Stroe provoaca la duel pe cumnatul hanului tataresc Gherai.
Stroe a dovedit aici abilitati uluitoare pentru varsta lui de 70 de ani si a reusit sa il omoare pe tatar. Bolintineanu a versificat acest episod, insa a incurcat fratii, eroul din opera lui fiind Preda, nu Stroe. Stroe a fost ranit la obraz in lupta si, dupa ce a agonizat la Brasov cateva saptamani, a murit in 1602.
Cauza mortii lui a fost consemnata pe piatra funerara de Sima, sotia boierului. Radu moare dupa opt ani, in 1610, iar Preda se sfarseste in 1612.

Conform academicianului Ionnescu-Gion, dupa moartea lui Mihai Viteazu, Stroe Buzescu a fost propus de boieri ca domn. Acesta a refuzat insa tronul si impreuna cu fratii sai, Preda si Radu, i-au oferit coroana lui Radu Serban. Au ramas credinciosi noului voievod.

Preda (stanga) si Stroe, pictati in Bisericii Calui. In pisania manastirii au scris: ""Noi ne-am trudit si am infaptuit acest sfant hram si l-am infrumusetat""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.