Trei dintre creatiile lui Mats Ek, coregraful care a revolutionat dansul modern prin creatiile sale pline de fantezie, umor si neprevazut vor putea fi admirate, azi si maine (2 si 3 decembrie), la Bucuresti. Cele doua spectacole fac parte din turneul
Trei dintre creatiile lui Mats Ek, coregraful care a revolutionat dansul modern prin creatiile sale pline de fantezie, umor si neprevazut vor putea fi admirate, azi si maine (2 si 3 decembrie), la Bucuresti. Cele doua spectacole fac parte din turneul companiei Cullberg Ballet in Romania si se inscriu in cadrul "Intalnirilor JTI", eveniment cultural ajuns la a cincea editie. Suedezii vor prezenta "Aluminium", "Empty House" si "Negro con Flores", semnate Mats Ek si Johan Inger, la Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti.
Mats Ek este unul dintre cele mai mari nume din istoria dansului contemporan, fiind recunoscut pe plan mondial drept "coregraful radical", multe dintre creatiile sale devenind celebre datorita controverselor iscate. Este fiul fondatoarei companiei Cullberg Ballet, Birgit Cullberg, si fost director artistic al acesteia. Cea mai recenta dintre creatiile sale este "Aluminium", piesa lucrata pentru Compania Nacional de Danza si prezentata in premiera mondiala in luna aprilie. Johan Inger, actualul director artistic al baletului, s-a remarcat mai intai ca dansator - a fost solist la Royal Swedish Ballet si la Nederlands Dans Theater din Olanda. Afirmarea oficiala in calitate de coregraf a venit cu "Mellantid", lucrare nominalizata la Premiul Britanic "Laurence Olivier" la categoria "cea mai buna noua productie de dansuri". In octombrie 2001 i-a fost decernat Premiul "Lucas Hoving" pentru piesele "Dream Play" si "Walking Mad". Johan Inger semneaza coregrafia pieselor "Empty House" si "Negro con Flores", ultima prezentata in premiera mondiala pe 4 noiembrie, la Stockholm. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.