Contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) ar putea fi semnat pana la sfarsitul anului, dupa ce Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) vor incheia procedurile interne de aprobar
Contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) ar putea fi semnat pana la sfarsitul anului, dupa ce Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) vor incheia procedurile interne de aprobare, urmand sa fie prezentat public imediat dupa semnare. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat Guvernului, in sedinta din aceasta saptamana, un memorandum privind etapele parcurse pana in prezent in privatizarea BCR, dar fara sa fie expusa si o agenda a viitoarelor discutii cu cei doi ofertanti selectati pentru etapa finala. Ministrul Finantelor a explicat lipsa unui astfel de calendar prin faptul ca Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, actionari la BCR, nu au incheiat inca procedurile "birocratice" interne de aprobare. "Din punctul nostru de vedere, treaba este aproape gata. Suntem in faza de traducere a contractului in limba romana, urmand sa incorporam si pozitia si aprobarile celor doua institutii financiare internationale. In momentul acela, vom transmite forma finala a contractului de privatizare catre cei doi ofertanti, urmand sa le solicitam oferta finala", a spus Vladescu. El si-a exprimat optimismul in ceea ce priveste semnarea contractului de privatizare a BCR pana la sfarsitul acestui an, daca BERD si IFC vor transmite documentele finale privind pozitia lor fata de vanzarea bancii in cursul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii viitoare. Ministrul delegat Bogdan Olteanu, membru al comisiei de privatizare, a precizat ca documentul de vanzare a bancii va fi prezentat public imediat dupa semnare. Singura informatie care ar urma sa ramana confidentiala va fi pretul propus de catre ofertantul care nu va fi selectat ca viitor proprietar al BCR. "Nimeni nu va sti niciodata pretul celui care pierde. E o rugaminte a ambilor participanti. Pretul celui care pierde va ramane sigilat si pe veci necunoscut", a afirmat Vladescu.Erste Bank (Austria) si Millennium BCP (Portugalia) au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare a BCR si invitate sa inceapa negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.