DINICU GOLESCU Educat si curios din fire, Dinicu Golescu a cheltuit o mare parte din mostenire calatorind prin Europa. Abia atunci a realizat situatia din tara lui, ca romanii au ramas cu mult in urma occidentalilor. Nascut la 7 februarie 17

DINICU GOLESCU

Educat si curios din fire, Dinicu Golescu a cheltuit o mare parte din mostenire calatorind prin Europa. Abia atunci a realizat situatia din tara lui, ca romanii au ramas cu mult in urma occidentalilor.

Nascut la 7 februarie 1777, Dinicu, mezinul familiei banului Radu Golescu, a fost cel mai iubit de parinti. S-a insurat cand avea 28 de ani, iar nevasta lui, Zoe (Zoita ori Zinca), de-abia implinise 13 ani. Dupa un an, s-a nascut primul lor copil, Ana. Cei doi au mai avut patru baieti, cunoscuti posteritatii sub numele de fratii Golesti: Stefan, Nicolae, Radu, Alexandru (zis Albu, fiindca era blond si asa il deosebeau de un fecior de-al lui Iordache, tot Alexandru, poreclit Arapila sau Negru). Nu dupa mult timp de la nasterea ultimului copil, Dinicu a locuit separat de sotie, care a ramas la Golesti. El i-a luat pe baieti cu el si i-a trimis la scoli in Apus. Este descris ca un om de lume, caruia ii placeau mult distractiile, dar si mai mult femeile. Impulsiv, visator, plin de energie, Dinicu a fost un om curios si aceasta curiozitate a lui l-a facut sa porneasca prin Occident, ca sa vada cum traiesc si altii.

Intr-o rochie cu broderii de aur, acesta este cel mai sugestiv portret din tineretea Zoitei


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.