Salariile specialistilor IT vor creste si in urmatorii ani, dar piata resurselor umane cunoaste un usor declin din punct de vedere calitativ. Firmele de software si servicii trebuie sa-si revizuiasca politicile de personal pentru a creste capaci
Salariile specialistilor IT vor creste si in urmatorii ani, dar piata resurselor umane cunoaste un usor declin din punct de vedere calitativ.


Firmele de software si servicii trebuie sa-si revizuiasca politicile de personal pentru a creste capacitatea de retentie a specialistilor, a declarat Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
Dezvoltarea puternica a sectorului si cererea gobala de specialisti IT au determinat cresteri semnificative ale salariilor in ultimii ani. Perioada urmatoare va fi caracterizata de o crestere consistenta a salariilor in domeniul IT. Astfel, un programator junior va avea un venit situat intre 300 si 500 de euro, in timp ce un senior, cu specializare in Java, va fi cotat la peste 1.200 de euro.
In ciuda acestei cereri in crestere, piata resurselor umane cunoaste un usor declin din punct de vedere calitativ, avand in vedere ca absolventii de facultate sunt mai slab pregatiti decat cei de acum cinci ani, considera ANIS. Curricula scolara inca nu contine module de formare in Project Management, specializare din ce in ce mai ceruta in aceasta industrie.
PLATITI PESTE PIATA. Din ce in ce mai multe companii straine se instaleaza in Romania si angajeaza 50-100-200 de programatori in 12-24 luni. Pentru a putea atrage specialisti valorosi, salariile pe care le practica sunt cu 30%-50% mai mari decat media pietei. In prezent, salariul brut mediu pentru un Senior Project Manager oferit de multinationalele de IT din Romania se situeaza intre 1.700$ si 2.500$, iar societatile medii-mari romanesti au atins nivelul de 1.200$-2.000$.
Zonele cele mai cautate sunt Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si regiunile din jur, unde media salariala se va apropia in 2006-2007 de 700-1.000 de euro net pe industrie. Cererea foarte mare de specialisti va provoca repede un fenomen de saturatie.
Printre zonele cu potential sunt si Craiova, Constanta, zonele Harghita si Covasna, dar acestea sunt foarte putin exploatate pentru moment.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.