BANU"" TAU Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va solicita in perioada imediat urmatoare aprobarea Guvernului pentru achizitionarea unor elicoptere a caror plata va insuma 165 de milioane de euro. Jurnalul National a dezvaluit in

BANU"" TAU

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va solicita in perioada
imediat urmatoare
aprobarea Guvernului pentru achizitionarea unor elicoptere a caror plata va insuma 165 de milioane de euro.

Jurnalul National a dezvaluit in premiera in luna iulie cum reprezentantii ministerului au elaborat si postat pe site-ul institutiei - in vederea consultarii opiniei publice - un proiect de hotarare prin care solicita aprobarea Executivului pentru incheierea contractelor comerciale de achizitie a unui lot de elicoptere destinate patrularii aeriene si supravegherii zonelor de frontiera.
UN MUNTE DE BANI. In respectivul proiect se precizeaza ca documentele comerciale vor fi incheiate pe baza prevederilor legale specifice privind achizitiile publice. O suma imensa, 165 de milioane de euro, este gata sa cheltuiasca in acest sens Guvernul Romaniei, esalonat in patru ani, 2006-2009, pentru dotarea MAI cu elicoptere. Ca raspuns la nedumeririle Jurnalului National, institutia condusa de Vasile Blaga invoca la momentul respectiv, puternic emotional, dat fiind ca era debutul nimicitoarelor inundatii, ""asigurarea mobilitatii aeriene"".
Ca urmare a scandalului declansat, proiectul de act normativ a stat o vreme la pastrare. Abia terminata insa greva cadrelor didactice, generata de subfinantarea cronica a invatamantului, MAI a pus din nou pe tapet, total inabil, innoirea parcului sau aerian. Aparatele de zbor din nota de fundamentare a propunerii de act normativ sunt destinate patrularii, supravegherii frontierelor, interventiei la incendii, transportului echipelor speciale de interventie si misiunilor cu caracter umanitar.
BENEFICIARUL. Jurnalul National a dezvaluit in vara acestui an si cine ar putea fi marele beneficiar al acestei afaceri? Mai multe indicii - trecerea in proiectul de HG a sumei in euro, apartenenta la gigantul EADS, titularul contractului (initial criticat, ulterior continuat printr-un act aditional de actualul Guvern) de securizare a frontierelor - duceau evident catre gigantul Eurocopter. De altfel, reprezentantii concernului european au solicitat acum un an mai multor ministri sprijin pentru deblocarea activitatii societatii mixte IAR-Eurocopter. In ce ar fi constat respectivul sprijin? In asigurarea unui portofoliu decent de comenzi de stat pentru fabrica brasoveana, care sa justifice continuarea activitatii constructorului in Romania. Articolele respective au provocat furia vicepremierului Gheorghe Seculici, insa, ulterior, Vasile Blaga a recunoscut ca ministerul va achizitiona un lot de 30 de elicoptere, din care 22 usoare, cinci medii si trei grele, si ca in caietul de sarcini va fi introdusa o clauza care va obliga furnizorul sa asambleze cele 22 de aparate usoare la uzina de elicoptere de la Brasov.

ARANJAMENTE?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.