Un document oficial al Foreign Office acuza Israelul ca incearca sa grabeasca procesul de anexare a zonei arabe a Ierusalimului, folosindu-se de coloniile evreiesti ilegale si de zidul de securitate din Cisiordania, a dezvaluit cotidianul britanic Th
Un document oficial al Foreign Office acuza Israelul ca incearca sa grabeasca procesul de anexare a zonei arabe a Ierusalimului, folosindu-se de coloniile evreiesti ilegale si de zidul de securitate din Cisiordania, a dezvaluit cotidianul britanic The Guardian, subliniind ca, astfel, autoritatile evreiesti vor sa previna ca Ierusalimul de Est sa devina capitala statului palestinian. Conform raportului secret ajuns in presa britanica, Guvernul premierului Ariel Sharon pune in pericol perspectiva incheierii unui acord de pace israeliano-palestinian, prin tentativa sa de a pune viitorul Ierusalimului de Est mai presus de negocieri si, mai mult, existand riscul ca palestinienii care traiesc in oras sa se orienteze catre grupari radicale. Documentul, obtinut de ziaristii de la The Guardian a fost deja prezentat in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Ministri ai UE, prezidata de ministrul britanic de Externe, Jack Straw, cu recomandarea ca politica israeliana sa fie monitorizata, inclusiv recunoasterea activitatilor politice palestiniene din Ierusalimul de Est.
Cu toate acestea, Consiliul a decis sa lase aceasta chestiune in stand-by, pana luna viitoare, la presiunile Italiei, care - au dezvaluit unele surse - considera ca Israelul este cel mai fidel aliat al Uniunii Europene.
"Anexarea de facto a pamanturilor palestiniene, ireversibila"
In acelasi timp, recomandarea ca intalnirile reprezentantilor UE cu cei ai Autoritatii Palestiniene sa aiba loc, nu la Ramallah, ci in Ierusalimul de Est, ca semn al recunoasterii cerintelor formulate de partea palestiniana, a fost etichetata de Israel drept "un eveniment negativ". Israelul pretinde ca partea de est a Ierusalimului, ocupata in timpul razboiului din 1967, face parte din "capitala sa indivizibila". Totusi, toate guvernele statelor straine isi au resedintele ambasadelor la Tel Aviv, intrucat nu recunosc pretentiile Israelului.
Documentul, redactat de catre consulatul britanic din Ierusalimul de Est, ca parte a presedintiei Marii Britanii a UE, sustine ca politica Israelului are ca scop incercarea de a impiedica Ierusalimul de Est sa devina capitala Palestinei, precum si extinderea coloniilor in interiorul si in jurul orasului. De asemenea, textul apreciaza ca planul lui Sharon de a lega Ierusalimul de colonia Ma'ale Adumim din Cisiordania, prin construirea a sute de noi case "risca sa definitiveze incercuirea orasului de coloniile evreiesti, impartind Cisiordania in doua zone geografice distincte". "Activitatile Israelului din Ierusalim incalca atat prevederile din Foaia de parcurs pentru Orientul Mijlociu, cat si legile internationale", adauga documentul.
Nu in ultimul rand, Foreign Office considera ca bariera pe care Israelul a ridicat-o sub pretextul masurilor de securitate ce se impun, a avut ca scop exproprierea terenurilor arabe din interiorul si din jurul orasului. "Aceasta anexare de facto a pamanturilor palestiniene va fi un proces ireversibil, fara evacuari fortate masive ale colonistilor", se mai spune in documentul celor de la Foreign Office. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.