Lansarea proiectului "Presa independenta, presa responsabila" al Centrului de Training pentru Jurnalisti a fost lansat ieri printr-o dezbatere, la Universitatea Bucuresti, in prezenta atasatului cultural al Ambasadei SUA, Kathleen Kavalec si sefului
Lansarea proiectului "Presa independenta, presa responsabila" al Centrului de Training pentru Jurnalisti a fost lansat ieri printr-o dezbatere, la Universitatea Bucuresti, in prezenta atasatului cultural al Ambasadei SUA, Kathleen Kavalec si sefului Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele. La lansarea acestui proiect au luat parte jurnalistii Christian Mititelu, Robert Turcescu, Dan Cristian Turturica, Victor Roncea si decanul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Mihai Coman, care si-a aratat disponibilitate de parteneriat in cadrul proiectului. La manifestare a participat un numar impresionant de studenti de la Facultatea de Jurnalism.
Proiectul "Presa independenta, presa responsabila", realizat in parteneriat cu Asociatia Sibiu 2007 si Asociatia Civic Media este finantat de Administratia SUA prin intermediul Ambasadei americane la Bucuresti si urmeaza sa desfasoare impreuna cu presa locala in urmatoarele sase luni o campanie de dezbatere a codului deontologic al jurnalistului in cinci orase mari: Sibiu, Constanta, Bacau, Craiova, Focsani.
Jonathan Scheele a declarat cu acest prilej ca pentru a avea o presa responsabila este neaparat nevoie de imbunatatirea situatiei jurnalismului de investigatie, eliminarea presiunilor politice si economice si de o transparenta reala in ceea ce priveste sursele de finantare. Kathleen Kavalec a incurajat pe realizatorii proiectului si a tinut sa sublinieze rolul deosebit de important al viitorilor jurnalisti pentru stabilirea unei prese romanesti responsabile si a unei democratii viabile.
Turcescu vrea curatenie
Victor Roncea a subliniat importanta sprijinului celor doua mari puteri mondiale, Uniunea Europeana si Statele Unite, adus media romanesti, supuse unor presiuni de tip mafiot, multumind acestora in numele Civic Media. Roncea a mai evidentiat rolul presei in momentele in care democratia este in pericol, aratand cat de mult au contat voturile cititorilor ziarului condus de Dan Turturica in urma cu un an, in pragul alegerilor. Presa a reusit evitarea instaurarii in Romania a unei dictaturi, "soft", dar a unui dictaturi, a concluzionat Roncea. Turturica a tinut sa sublinieze necesitatea profesionalizarii media in aceste momente de maturizare a democratiei romanesti. Christian Mititelu a afirmat cu aceasta ocazie ca un Cod Etic al jurnalistului este necesar dar mult mai importanta este respectarea codului deontologic. Rolul presei este sa vegheze democratia, a spus Mititelu, un veteran al BBC. Robert Turcescu a fost extrem de transant, rostind raspicat acuze la adresa ziaristilor cu mai multe fete, "aceste clatite ale media care se intorc cand pe-o parte cand pe alta, dupa cum bate vantul", impostori ai presei si ai libertatii de gandire. Turcescu a facut o referire clara la o persoana ajunsa diriguitoare in Televiziunea Romana publica, intervievatoare favorita a presedintelui Basescu si care, in timpul campaniei electorale de anul trecut, solicita ziaristilor cu postura independenta "sa o lase mai moale si sa puna batista pe tambal in cazul Nastase". Acesti impostori care otravesc media romanesti trebuie eliminati, a mai spus Turcescu, care a anuntat si intentia sa de a lansa la inceputul anului o organizatie a profesionistilor media. Turcescu a facut apel la reprezentantii Comisiei Europene si ai Administratiei SUA sa nu se mai lase pacaliti de acesti impostori. Roncea a tinut sa-l completeze atragand atentia reprezentantilor celor doua mari puteri ca la fel de grav este faptul ca si in Guvernul instalat dupa decembrie 2004 se gasesc impostori ai democratiei, "mici dictatori" care incearca sa ingradeasca libertatea presei in scopuri dubioase. Dezbaterile cu diplomatii, studentii si ziaristii prezenti au aratat interesul pe care un proiect ca "Presa independenta, presa responsabila" poate sa il declanseze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.