Institutul Cultural Roman din New York organizeaza intre 1 si 4 decembrie o editie americana a Festivalului "George Enescu", un eveniment realizat impreuna cu Barry S. Brook Center for Music Research and Documentation de la The Graduate Center, City
Institutul Cultural Roman din New York organizeaza intre 1 si 4 decembrie o editie americana a Festivalului "George Enescu", un eveniment realizat impreuna cu Barry S. Brook Center for Music Research and Documentation de la The Graduate Center, City University of New York si Mannes College The New School for Music si Asociatia Ecumest. Festivalul comemoreaza 50 de ani de la moartea lui George Enescu (1881-1955) si se inscrie in seria de manifestari care au fost sustinute in Europa si in restul lumii pe toata durata acestui an. Programul festivalului va cuprinde concerte, conferinte si recitaluri extraordinare, apartinandu-le lui Sherban Lupu, Dinu Ghezzo, Lori Wallfisch, Ilinca Dumitrescu, Cristina Stanescu, Cornel Taranu, alaturi de tinerele talente Matei Varga si Ruxandra Cristea.
Graduate Center, City University of New York si sediul Institutului Cultural Roman din New York vor gazdui pe 2 si 3 decembrie o conferinta academica dedicata lui Enescu, iar regizorul Andrei Serban, invitat special al evenimentului, va conferentia pe 3 decembrie despre valentele dramatice ale operei, prezentand filmul "Privire din interior" de Florin Mihailescu, realizat in timpul repetitiilor la spectacolul "Oedipe" de la Opera Nationala din Bucuresti din 2000. Tot pe 3 decembrie, viata si opera lui Enescu vor fi evocate de catre personalitati muzicale care l-au cunoscut pe marele compozitor, cu prilejul vernisajului expozitiei fotodocumentare de la sediul Institutului.
Festivalul se va incheia cu un concert extraordinar sustinut la Merkin Concert Hall pe 4 decembrie de violonistul de origine romana Sherban Lupu, alaturi de pianista Ilinca Dumitrescu.
George Enescu a trait si lucrat la New York, unde a concertat ca violonist si a dirijat New York Philharmonic Orchestra, in 1936 fiind invitat sa preia conducerea orchestrei ca urmas al lui Toscanini. Dupa al doilea razboi mondial, Enescu a fost invitat ca profesor la David Mannes School of Music. (I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.