Comisia Europeana nu considera ca exista motive pentru modificarea legislatiei romane privind adoptiile, in pofida recentelor declaratii care cer acest lucru Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa. "Comisia Europeana doreste sa reitereze faptu
Comisia Europeana nu considera ca exista motive pentru modificarea legislatiei romane privind adoptiile, in pofida recentelor declaratii care cer acest lucru Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa. "Comisia Europeana doreste sa reitereze faptul ca, asa cum se mentioneaza si in raportul de monitorizare pentru Romania, publicat in octombrie 2005, noua legislatie cu privire la drepturile copilului si la adoptie, care a intrat in vigoare in ianuarie 2005, este in deplin acord cu Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului si Conventia Europeana pentru Drepturile Omului si vine in completarea reformei in domeniul protectiei copilului", subliniaza comunicatul.
Executivul european arata ca nici in practica statelor membre UE, adoptiile internationale nu mai sunt considerate o masura de protectie a copilului. Mai mult, conform evidentelor Biroului Roman pentru Adoptii, exista 1355 de familii de romani care au solicitat adoptarea unuia dintre cei 393 de copii care pot fi adoptati, prin urmare adoptiile internationale par nejustificate. Comisia Europeana isi exprima intelegerea fata de dezamagirea familiilor din strainatate care sperau sa adopte un copil din Romania, dar subliniaza ca nu va incuraja nici un demers legal care ar putea conduce la o situatie de incalcare a conventiilor internationale pentru drepturile omului si a legislatiei romanesti. Ca urmare a abuzurilor survenite in practicile de adoptii internationale, inclusiv in Romania, Bucurestiul, devenit obiect al criticilor de la Bruxelles si Washington, a decis, in octombrie 2001, sa instituie un moratoriu asupra adoptiilor internationale pana la intrarea in vigoare a noii legislatii. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.