Parlamentul a aprobat, ieri seara, Legea bugetului de stat pe 2006, cu 240 de voturi "pentru" si un vot "impotriva", dat de Victor Ponta (PSD). Bugetul de stat a fost aprobat in circa o ora, parlamentarii Puterii profitand de retragerea de la lucrari
Parlamentul a aprobat, ieri seara, Legea bugetului de stat pe 2006, cu 240 de voturi "pentru" si un vot "impotriva", dat de Victor Ponta (PSD). Bugetul de stat a fost aprobat in circa o ora, parlamentarii Puterii profitand de retragerea de la lucrari a grupurilor PRM si PSD. In proiectul bugetului de stat, senatorii si deputatii au inclus toate amendamentele admise de Comisiile reunite de buget-finante. Tot ieri seara, parlamentarii au adoptat si proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2006. In cursul zilei de ieri, premierul Tariceanu s-a declarat "categoric" impotriva oricarei negocieri cu PSD in ceea ce priveste bugetul, distantandu-se de declaratia presedintelui Basescu, potrivit caruia raspunsul unui partid al Aliantei la initiativa PSD de organizare a unei intalniri pentru deblocarea dezbaterilor a fost "putin arogant" si "putin cam tafnos".
"Sunt categoric impotriva oricarei negocieri cu PSD pe tema bugetului. Nu avem ce sa negociem, dezbateri au avut loc in comisiile parlamentare, unde fiecare a putut sa-si spuna punctul de vedere si sa depuna amendamente", a comentat premierul Tariceanu, dupa rondul de socializare pe care l-a facut ieri in Parlament, in timpul dezbaterilor pe marginea bugetului, inainte de Consiliul Executiv al PNL. Dupa ce a explicat ca exista anumite reguli pentru dezbaterile parlamentare, Tariceanu a apreciat ca, pana la mijlocul lunii decembrie, discutiile pe buget s-ar putea finaliza. "Proiectul contine un numar de amendamente, nu se poate merge mai repede", a mai spus Tariceanu. In opinia acestuia, data de finalizare a dezbaterilor depinde de capacitatea de intelegere a majoritatii parlamentare ca este obligatoriu sa fie prezenta la discutiile pe buget.
Pesedistii si peremistii au decis ieri sa se retraga de la dezbaterile pe buget din a doua parte a zilei, in semn de protest vizavi de comportamentul "mistocaresc" al presedintelui de sedinta, liberalul Dan Radu Rusanu. Acesta a calificat drept "neserioase" amendamentele PSD, apreciere care i-a facut pe reprezentantii PSD sa declare ca vor parasi lucrarile, pana cand Rusanu isi va cere scuze pentru atitudinea avuta fata de opozitie. Peremistul Liviu Doru Bindea i-a cerut lui Rusanu sa conduca intr-un mod "serios" sedinta. Replica lui Rusanu a venit prompt: "Eu ma comport la fel ca si amendamentele, iar amendamentele sunt serioase, deci comportamentul meu este serios". Refuzul liberalului de a-si cere scuze i-a determinat pe pesedisti sa se retraga, ba mai mult, acestia au fost urmati si de peremisti. Deputatul PRM Lucian Bolcas a anuntat ca si parlamentarii partidului pe care il reprezinta se retrag din sala pana cand presedintele de sedinta isi va prezenta scuzele. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.