Mircea Geoana (foto) s-a lansat ieri intr-un discurs plin de atacuri la adresa actualei guvernari, dar si asupra celor care au condus tara in ultimii 15 ani fara a avea insa curajul sa nominalizeze persoanele la care face trimitere. El a vorbit din n
Mircea Geoana (foto) s-a lansat ieri intr-un discurs plin de atacuri la adresa actualei guvernari, dar si asupra celor care au condus tara in ultimii 15 ani fara a avea insa curajul sa nominalizeze persoanele la care face trimitere. El a vorbit din nou despre sistemul oligarhic care s-a aflat in fruntea tarii din '89 incoace, dar si-a inghitit brusc cuvintele cand a fost vorba sa nominalizeze politicienii care au generat aceasta stare de fapt. "Ultimii 15 ani au reprezentat o adevarata parcelare a economiei in functie de interesele fostei nomenclaturi comuniste si securiste. S-au specializat, unul s-a dus in petrol, altul in exportul de lemne si altul in exportul de produse petrochimice. A existat o spoliere a economiei nationale si s-au folosit instrumente politice pentru crearea unei elite politico-economice de tip oligarhic in Romania", si-a inceput curajos discursul Geoana. Cand i s-a cerut insa sa spuna concret la cine face referire, liderul PSD a dat-o cotita sau a folosit discursuri lipsite de substanta. "Stiti la fel de bine ca si mine. Ati scris despre ei, nu are rost sa-i mai spun", a raspuns Geoana. El si-a continuat atacul sustinand ca in ultimii 15 ani, in Romania, transferul de active publice din domeniul statului in domeniul privat s-a realizat intr-o cardasie intre economic si politic. Din nou insa, Mircea Geoana a refuzat sa-i arate cu degetul pe cei care se fac vinovati. "Si noi, si ceilalti, si actuala guvernare, e vorba despre toti", a generalizat simplist pesedistul.
Raspunsuri metaforice
Intrebat cine este raspunzator pentru situatia dezastruoasa de care a facut vorbire, Mircea Geoana a oferit un raspuns metaforic: "Lacomia si coruptia care a provenit din sistemul comunist". Chiar daca a lasat sa se inteleaga ca si Ion Iliescu a intretinut aceasta stare de fapt, presedintele PSD nu a avut insa taria sa spuna lucrurilor pe nume. "Domnul Ion Iliescu a rezistat tentatiei ca presedinte sa patroneze acest tip de actiuni, dar si Emil Constantinescu si Ion Iliescu si fostii premieri..." a spus Geoana inghitindu-si in final cuvintele prin care ar fi putut sa il incrimineze pe senatorul PSD. El a mai vorbit despre innoirea a clasei politice, plan pe care PSD spune de ani de zile ca va fi primul partid care il va pune in practica. In finalul discursului sau, Geoana a prezentat si diferenta dintre el si ceilalti reprezentanti ai sistemului oligarhic: "Nu am avut relatii cu comunistii, cu Securitatea si am trait in Occident". Mai mult chiar, liderul PSD a sustinut ca nu e inconjurat de securisti desi un om apropiat lui - Mihai Darie - a fost caracterizat de presedintele Basescu in trecut ca fiind "un securist de treaba".
Visul PSD: demisia guvernantilor
Incalzit de discurs, Geoana a cerut ieri demisia celor care au negociat din partea Guvernului cu profesorii si schimbarea din functie a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El a spus ca vor trebui sanctionati public toti cei care prin "nepricepere si dezinteres" au facut ca aceasta situatie grava din invatamant sa dureze patru saptamani.
El a mai spus ca PSD va milita pentru includerea in bugetul de stat a tuturor sumelor promise de guvernanti profesorilor. Pe de alta parte, Geoana a cerut si demisia ministrului Sanatatii si constituirea unei comisii parlamentare de ancheta care sa analizeze cauzele care au dus la intarzierea campaniei de vaccinare contra rujeolei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.