Arestarea, pe 13 noiembrie, a omului de afaceri Philip Bloom, pentru fraude comise in cadrul programului de reconstructie a Irakului, a fost posibila datorita colaborarii intre diverse institutii americane, inclusiv Pentagonul, care a pus la dispozit
Arestarea, pe 13 noiembrie, a omului de afaceri Philip Bloom, pentru fraude comise in cadrul programului de reconstructie a Irakului, a fost posibila datorita colaborarii intre diverse institutii americane, inclusiv Pentagonul, care a pus la dispozitia anchetatorilor imagini din Irak surprinse prin satelit, informeaza The Washington Times. Investigatiile privind programul de reconstructie din Irak se concentreaza asupra a 50 de posibile fraude, cea in care este implicat omul de afaceri Philip H. Bloom fiind prima care a ajuns in justitie. Ancheta este condusa de purtatorul de cuvant al inspectorului general, Stuart W. Bowen Jr. Pentru reusita arestarii lui Bloom, Bowen a colaborat cu Oficiul american pentru Imigrare si Vami si cu Fiscul, in cadrul unui parteneriat denumit "Spitfire. Datorita acestui program s-a descoperit ca Bloom, in varsta de 65 de ani, intentiona sa revina in SUA. El a fost arestat la aeroport, in New Jersey. Philip H. Bloom, care a activat multi ani in Romania, si Robert J. Stein, fost angajat al Autoritatii provizorii a coalitiei in Irak, au fost inculpati pentru complot in vederea comiterii de fraude si spalare de bani.
Departamentul american de Justitie sustine ca Bloom i-a dat lui Stein mita in valoare totala de peste 600.000 de dolari, in schimbul unor contracte de reconstructie de peste 13 milioane de dolari. Contractele vizau construirea unei biblioteci publice, a unei academii de politie si a unui centru comunitar din Hillah. Tranzactiile se faceau prin intermediul unor conturi din Romania, Irak, Elvetia si Olanda. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.