Am revenit oare la epoca in care trebuiau supravegheate in mod constant miscarile si actiunile diplomatilor comunisti aflati la post in Israel? In anii '50 si '60 era vorba de reprezentantii comunisti rusi din Tel Aviv; in 2005 se pare ca este vorba
Am revenit oare la epoca in care trebuiau supravegheate in mod constant miscarile si actiunile diplomatilor comunisti aflati la post in Israel? In anii '50 si '60 era vorba de reprezentantii comunisti rusi din Tel Aviv; in 2005 se pare ca este vorba de diplomatii regimului comunist chinez, care refac aceasta "traditie" ingrijoratoare, pe care, de altfel, ei o aplica deja pe continetul european. Dupa cum anunta "Anima News", Shin Beth (Serviciile de securitate interna din Israel) a publicat recent anunturi pentru angajarea de israelieni care vorbesc limba chineza. Postul de radio in limba ebraica "Arutz 7" aprofundeaza problema, mentionand ca serviciile de securitate israeliene se arata ingrijorate de activitatile suspecte ale unor reprezentanti diplomatici ai Beijingului, din cadrul Ambasadei chineze de la Tel Aviv. Acestia incearca sa spioneze marile industrii locale, pentru a identifica noile tehnologii stiintifice si militare puse la punct in Israel. Guvernul israelian nu are nici o intentie vizibila de a protesta in mod oficial, deoarece in joc sunt numeroase interese economice. Conform ultimelor cifre ale Biroului Central de Statistica, schimburile comerciale cu Republica chineza au crescut cu 38% in 2005. Importurile provenind din Beijing se ridica la 568 de milioane dolari, in timp ce exporturile israeliene destinate Chinei ating 209 de milioane de dolari.Pe de alta parte, numeroase tranzactii militare importante a trebuit sa fie anulate in urma presiunilor americane. Statul Israel va continua sa intretina relatii cu China, dar va verifica discret ca diplomatii interesati in aceste probleme economice sa cunoasca limita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.