Ce a fost saptamana trecuta
* Greva profesorilor, prima criza majora pentru Guvern
* Dezbaterile asupra bugetului, blocate
* Basescu atacat?
* Comunitatea de Informatii are sef
* Emil Constantinescu, la atac.
Ce a fost saptamana trecuta
* Greva profesorilor, prima criza majora pentru Guvern
* Dezbaterile asupra bugetului, blocate
* Basescu atacat?
* Comunitatea de Informatii are sef
* Emil Constantinescu, la atac.
Casele demnitarilor sunt o mina de aur pentru mass-media. Problemele locative ale demnitarilor apar periodic. Un lung sir de case, vile, apartamente achizitionate sau vandute la preturi incredibile fac oricand agenda publica. Iata numai cateva nume ce au fost asociate cu "ciudatenii locative": Adrian Nastase, Rodica Stanoiu, Traian Basescu, Mona Musca, Monica Macovei, Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu.
Daca trecem de partea de senzational ajungem la doua concluzii: cat timp proprietatea nu este temeinic reglementata si cat timp un ministru are un salariu echivalent cu ajutorul de somaj din Germania aceste ciudatenii nu vor inceta. Acesta este fondul problemei. Mai departe, insa, apare o alta problema care poate fi chiar mai grava. In mod constant, cum apare pe agenda problema locativa a lui Adrian Nastase, la nici doua zile se redeclanseaza povestea casei din Mihaileanu. Daca in primul caz apar elemente de noutate, informatii ce nu au mai fost publicate niciodata, in cel de-al doilea caz apar permanent aceleasi informatii. Iar in ultima perioada apar din ce in ce mai multe articole de presa care nu aduc nici o informatie suplimentara fata de ceea ce s-a mai scris, dar care au un scop bine definit. Si in acest context nu motivatia din spate este importanta ci efectele, respectiv transformarea mass-media intr-o arena de lupta, nu de dezbatere si informare.
De ce
Greva profesorilor romani n-a fost nicicand atat de virulenta. Guvernul Tariceanu sta, de saptamana trecuta, in fata primei crize majore din activitatea sa. La Palatul Victoria se spune "Tatal Nostru" pentru ca sa nu moara nici unul din profesorii aflati in greva foamei, dar negocierile de pana acum nu ii multumesc in nici un fel pe protestatari. incercarea de a demonstra ca aceasta greva are doar o dimensiune politica, ignorand legitimitatea reala a dus la o escaladare fara precedent. Problema din sistemul educational nu este apropierea politica a liderilor sindicali de un partid sau altul, ci cat de legitimi sunt acelsti oameni in cererile lor. Iar legitimitatea unor profesori platiti cu 150 de euro pe luna este mai presus de jocurile politice.
Dezbaterile asupra bugetului pe 2006 s-au blocat din cauza chiulangiilor, senatori si deputati. S-a ajuns la decizia de a initia negocieri intre partide pentru chemarea respectivilor la Parlament. Aceasta situatie scoate la iveala problema reala, cea a modului in care parlamentarii ii reprezinta pe alegatori si mai ales care este legatura dintre acestia. Oare intr-un parlament ales prin vot uninominal s-ar mai produce astfel de derapaje?
Presedintele Traian Basescu a denuntat public, la TV, presiunile la care este supus de catre grupurile de interese. Seful statului s-a aratat uimit de faptul ca mafiotii au facut din el o tinta vie, atacandu-l cu fluturasi otraviti in timpul mandatului, mai ceva ca in campania electorala. Prin acesti fluturasi, Basescu este acuzat ca ia banii preotilor, profesorilor si medicilor.
Comunitatea de Informatii din curtea Cotroceniului are un conducator. seful spionajului militar, generalul Sergiu Medar, a fost numit consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. El a devenit astfel seful Comunitatii de Informatii. Prestatia lui Medar a fost remarcata de Basescu cu ocazia recuperarii ziaristilor rapiti in Irak. Aceasta noua numire in aparatul Administratiei Prezidentiale va intari capacitatea de reactie a presedintelui.
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a iesit la atac. El i-a acuzat dintr-un foc pe trei dintre oamenii politici ai momentului - Traian Basescu, Teodor Stolojan si Adrian Nastase - ca au avut legaturi cu fosta Securitate. Doar Basescu si Nastase au raspuns acestei provocari, dezmintind-o cu ironie.
Ce va fi
* Premierul Calin Popescu Tariceanu se va prezenta la audieri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de martor in cauza privind operatiunile pe piata de capital cu actiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare Constanta, in cursul lunii aprilie 2004.
* Profesorii intra in cea de-a patra saptamana de greva.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin