Satul Scarlatesti, comuna Ciresu, din judetul Braila a intrat de sambata, in carantina de gradul I, dupa semnalarea virusului H5 al gripei aviare la o pasare domestica din localitate, probele recoltate de la aceasta urmand sa fie transmise pentru ana
Satul Scarlatesti, comuna Ciresu, din judetul Braila a intrat de sambata, in carantina de gradul I, dupa semnalarea virusului H5 al gripei aviare la o pasare domestica din localitate, probele recoltate de la aceasta urmand sa fie transmise pentru analize suplimentare la laboratorul de specialitate din Marea Britanie. "Am trecut la izolarea localitatii imediat dupa ce virusul a fost semnalat la o pasare din gospodaria primarului localitatii", a declarat pentru Mediafax ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat ca membrii Comandamentului National Antiepizootic s-au intrunit sambata dupa-amiaza, la Bucuresti, pentru a analiza situatia creata in urma depistarii virusului in localitatea Scarlatesti si pentru a lua masurile care se impun.
Ieri, in sat erau deja vizibile masurile de izolare a virusului dispuse de autoritati. Politistii au instalat filtre permanente pe drumurile judetene Scarlatesti-Dudescu, Scarlatesti-Vultureni si Scarlatesti-Batogu, pe drumul comunal Scarlatesti-Ciresu si in zona de sud-est a satului Scarlatesti. Directia de Sanatate Publica a trecut la vaccinarea persoanelor implicate direct in actiunile de izolare a localitatii si a intregii populatii a satului. In paralel, se actioneaza pentru instruirea populatiei in legatura cu pericolul pe care il reprezinta gripa aviara. Totodata, lucratorii Ministerului Administratiei si Internelor isi vor continua misiunile si in zilele urmatoare, pana la eradicarea completa a focarului de gripa aviara in zona.
Pe langa operatiunea de vaccinare a populatiei, ieri a inceput uciderea si incinerarea tuturor pasarilor domestice din localitate, cu plata despagubirilor aferente.
CFR Calatori a comunicat ieri ca s-a luat decizia ca nici un tren sa nu mai opreasca in halta Scarlatesti, situata pe tronsonul Faurei-Tandarei, intre statiile Ciresu-Dudesti.
Satul Scarlatesti se afla la o distanta mai mare de trei kilometri de orice alta localitate, prin urmare, masurile de ucidere a pasarilor se vor aplica doar pe raza satului. In Scarlatesti exista aproximativ 400 de gospodarii, cu un numar estimat de 15.000 de pasari domestice.
Acest focar de gripa aviara se adauga celor semnalate in judetul Tulcea incepand din luna octombrie, in localitatile Ceamurlia de Jos, Maliuc si Caraorman. In ceea ce priveste focarul de la Caraorman, ministrul Flutur a precizat ca spera ca in maxim doua saptamani sa inchida acest focar, peste cateva zile urmand sa fie trimis un lot cu pui santinela in aceasta zona.
Import reluat
Importul de carne si produse din carne de pasare din Romania va fi reluat din aceasta saptamana, restrictiile impuse de UE dupa confirmarea virusului gripei aviare mentinandu-se in 6 judete din estul tarii, a declarat pentru Rompres ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Tarile UE vor putea importa carne de pui si preparate din toata Romania, mai putin din judetele Tulcea, Constanta, Galati, Braila, Ialomita si Calarasi", a spus Flutur. Acesta a subliniat ca inca se mentine interdictia importului de pasari vii din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.