La Institutul Francez din Bucuresti vor rula, in premiera romaneasca, in perioada 2-11 decembrie doua documentare realizate de Europolis Film, ambele avand in portofoliu numeroase premii. Primii care vor avea acces la vizionare sunt reprezentantii pr
La Institutul Francez din Bucuresti vor rula, in premiera romaneasca, in perioada 2-11 decembrie doua documentare realizate de Europolis Film, ambele avand in portofoliu numeroase premii. Primii care vor avea acces la vizionare sunt reprezentantii presei, care "vor face cunostinta", luni (28 noiembrie) la orele 11.00, cu "Dumnezeu la saxofon, dracu la vioara" (2004) regizat de Alexandru Gulea si "Gratian" (1995) in regia lui Thomas Ciulei.
"Dumnezeu la saxofon..." prezinta fragmente din existenta zilnica, intr-o institutie de psihiatrie din Romania, in care pacientii formeaza o micro-societate inchisa. Cei 300 de indivizi, unii dintre ei locuind cate 12 in camera, leaga prietenii, se casatoresc, se cearta, se despart. Cafeaua si tigarile sunt valuta forte. Mancatul, dormitul si impartirea medicamentelor sunt activitatile care dau ritm unei vieti monotone. Premii: German Short Film Prize 2004, Golden Key, Kassel Documentary Film & Video Festival, 2004, Best Student Film, Molodist, Kiev, Ukraine 2004, DAAD Prize, Germany 2004, Prix du Film Long, Les Ecrans Documentaires, 2004, Mention Henry Langlois, Poitiers, France 2004.
In satul bihorean Izbuc, oamenii cred ca "Gratian" Florea este un priculici de lup. Dupa obiceiurile stravechi, cand un copil se naste, moasa cheama spiritele ca pruncul sa fie bun de lucru, frumos, iubit sau bun de carte. Se spune ca Gratian n-a putut sa vina pe lume decat dupa ce moasa l-a numit sa fie priculici de lup. Intr-o existenta care ar putea sa para blestemata, Gratian reuseste sa gaseasca un rost chiar si in ipostaza de varcolac al satului. Premii: German Film Critics Prize, Duisburg 1995, Mention Joris Ivens, Cinema du Reel, Paris 1996, Cityprize of Munich, 1996. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.