Presedintele Traian Basescu sustine ca solutia privind provincia Kosovo nu poate fi aplicata Romaniei, asa cum sustin reprezentantii Uniunii Civice Maghiare (UCM), a declarat, joi, pentru Mediafax, consilierul prezidential Adriana Saftoiu.
"Pr
Presedintele Traian Basescu sustine ca solutia privind provincia Kosovo nu poate fi aplicata Romaniei, asa cum sustin reprezentantii Uniunii Civice Maghiare (UCM), a declarat, joi, pentru Mediafax, consilierul prezidential Adriana Saftoiu.
"Presedintele a luat nota de pozitia UCM, dar considera ca solutia privind provincia Kosovo nu poate fi aplicata Romaniei, deoarece in cazul tarii noastre exista prevederi constitutionale foarte clare din acest punct de vedere", a subliniat Saftoiu. Basescu precizeaza, de asemenea, ca Romania nu se afla in aceeasi situatie ca tarile din fostul spatiu iugoslav si ca nu se afla in stare de razboi.
Seful statului le sugereaza reprezentantilor UCM sa viziteze provincia Kosovo pentru a sesiza diferentele dintre situatia de acolo si ceea ce se intampla in Romania.
Presedintele Traian Basescu i-a prezentat, luni, omologului sau francez, Jaques Chirac, solutia romaneasca de rezolvare a conflictului din Kosovo, cu care presedintele Frantei s-a declarat de acord.
Basescu a declarat presei, dupa intalnirea cu Chirac, ca propunerea Romaniei privind rezolvarea situatiei din Kosovo este adresata comunitatii internationale si pleaca de la premisa ca nici o frontiera din Europa nu poate fi modificata.
"De asemenea, solutia romaneasca se bazeaza pe premisa ca UE trebuie sa asigure evolutiile viitoare, in aceasta provincie, printr-o solutie acceptabila atat pentru sarbi, cat si pentru albanezii din Kosovo", a continuat presedintele. In opinia presedintelui, Kosovo ar putea avea forte de ordine proprii, moneda proprie, precum si relatii economico-politice bilaterale, insa nu ar putea avea armata proprie si politica externa proprie. Conducerea UCM Covasna a apreciat, joi, ca presedintele Traian Basescu "a facut lumina", in timpul vizitei sale in Franta, in subiectul autonomiei, prin declaratia referitoare la Kosovo, transmite corespondentul Mediafax. Presedintele Uniunii Civice Maghiare Covasna, Gazda Zoltan, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca presedintele Traian Basescu "a facut lumina" in ceea ce priveste autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, prin declaratia referitoare la Kosovo, facuta la intalnirea cu presedintele Jacques Chirac. "Presedintele Romaniei nu ar rezolva problema conflictului din vestul Balcanului, mai precis din Kosovo, prin redesenarea hotarelor pe teritoriul Serbiei, ci ar acorda autonomie totala acestei regiuni. Conform presedintelui, pe acest domeniu ar trebui garantata protectia minoritatii sarbe si o siguranta speciala pentru toti cetatenii zonei", a sustinut Gazda.
El a spus: "la fel vede si UCM solutia pentru maghiarii din Romania, constand in autonomie".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.