Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin (foto) nu s-a mai putut abtine si s-a lansat intr-o noua ofensiva impotriva romanilor. Intr-un interviu acordat postului ProTV Chisinau, Vladimir Voronin a afirmat ca doreste ca un tratat moldo-roman sa fi
Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin (foto) nu s-a mai putut abtine si s-a lansat intr-o noua ofensiva impotriva romanilor. Intr-un interviu acordat postului ProTV Chisinau, Vladimir Voronin a afirmat ca doreste ca un tratat moldo-roman sa fie semnat cat mai repede, dar "acest document trebuie sa fie bazat pe principiile acceptate de UE si fiecare parte sa semneze tratatul in limba respectiva", informeaza AP FLUX.
Abordand relatiile Chisinau-Bucuresti, Voronin a spus ca "in prezent, acestea sunt bune". "Trebuie sa lasam problemele de ordin lingvistic si istoric, si sa ne ocupam de integrarea in UE. Trebuie sa ne intalnim, doua state membre ale UE, in marea familie a Europei. Ne ducem in Europa asa cum suntem noi, moldovenii, si ne intalnim acolo cu romanii, fara sintagme si chestii de acestea, de genul "doua state romanesti", a mai declarat Voronin. Presedintele de la Chisinau a respins astfel formularea presedintelui Traian Basescu "doua state, acelasi popor".
Revopsirea comunistilor
Referindu-se la o posibila reformare a PCRM, dar si la o schimbare a denumirii acestui partid, Voronin a spus ca "o atare decizie nu depinde doar de el". Totodata, el sustine ca nu va renunta la calitatea de lider al PCRM. "Acest lucru il doreste Diacov (liderul PD - n.red.) si doar cu dorinta o sa ramana", a accentuat Voronin, adaugand ca isi asuma responsabilitatea pentru reformarea partidului si acum nu poate renunta la aceasta functie.
Solicitat sa comenteze vizita la Chisinau a patriarhului rus Alexii al II-lea, Voronin a declarat ca "acesta a venit sa vada cum se construiesc bisericile si manastirile, iar onorurile acordate confirma ca Alexiei este cea mai mare persoana din biserica noastra ortodoxa".
In alta ordine de idei, Voronin a subliniat ca va respinge orice proiect din exterior, privind solutionarea diferendului transnistrean, si va actiona doar in cadrul legilor adoptate in acest sens de catre Parlament. "Planul lui Iuscenko bazat pe principiile celor 3 D este foarte normal si trebuie luat in seama", a adaugat el.
O unire imposibila
"Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a criticat pe omologul lui roman, Traian Basescu. Respingand ultimele lui afirmatii potrivit carora in doua tari traieste un singur popor, Voronin, intr-o forma neasteptat de dura, a evocat imposibilitatea unirii Moldovei si Romaniei. Raceala din relatiile celor doua tari vecine se produce pe fondul apropierii dintre Chisinau si Moscova", remarca cotidianul rus Kommersant, preluat de Rusia la Zi.
"Actualul conflict dintre Moldova si Romania a fost provocat de cuvintele lui Traian Basescu, potrivit carora, desi pot exista separat, in cele doua state traieste un singur popor - poporul roman. Liderul de la Chisinau a reactionat la punctul de vedere exprimat de colegul lui neobisnuit de dur", mai arata Kommersant.
Dupa declaratiile surprinzatoare ale lui Vladimir Voronin, care isi ajusteaza pozitia de fiecare data cand face declaratii publice, Novie Izvestia a realizat un interviu cu premierul Moldovei, Vasile Tarlev, pentru a afla si opinia acestuia referitor la relatia cu Rusia. Vasile Tarlev a declarat ca "Este mai degraba o stagnare in relatiile bilaterale, sper una de scurta durata. In ce ne priveste, suntem dispusi sa negociem cu Rusia oriunde, fie si pe Luna", mai informeaza Rusia la Zi. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.