In New York la sediul Clubului Sportiv Istria a avut loc luna aceasta prima intalnire a vorbitorilor de istroromana care locuiesc in zona acestei metropole americane. Intalnirea organizata de d-na Zvjezdana Vrzic a avut ca prim scop prezentarea proie
In New York la sediul Clubului Sportiv Istria a avut loc luna aceasta prima intalnire a vorbitorilor de istroromana care locuiesc in zona acestei metropole americane. Intalnirea organizata de d-na Zvjezdana Vrzic a avut ca prim scop prezentarea proiectului "Proiect de documentare a limbii istro-valahe (istroromana)", finantat in parte de Fondul pentru limbi pe cale de disparitie al Universitatii Yale si girat de catre Departamentul de lingvistica din cadrul Universitatii New York. Proiectul, ce urmeaza sa se deruleze pe parcursul a mai multi ani, are ca scop documentarea si prezervarea istroromanei prin studiul academic al comunitatii si prin crearea unor mecanisme de care sa beneficieze in mod direct aceasta mica comunitate. Evenimentul din New York s-a bucurat de participarea a peste 75 de persoane, un numar intr-adevar impresionant daca este sa tinem cont de numarul mic de vorbitori al acestui dialect al limbii romane. Dupa ultimele estimari istroromana mai este vorbita doar de 600-800 de persoane dintre care aproximativ 300-400 mai locuiesc inca in Istria. In zona New York-ului se afla cam 200 de istroromani refugiati aici in cea mai mare parte ca rezultat al luptelor care au avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial intre Italia si Iugoslavia pentru controlul acestei provincii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.