Televiziunea Romana va difuza, in primavara lui 2006, filmul lui Cristi Puiu "Moartea domnului Lazarescu" (vezi foto), produs de Mandragora Productions, cel mai premiat lung metraj romanesc din ultimii ani.
Filmul, care face parte dintr-o serie
Televiziunea Romana va difuza, in primavara lui 2006, filmul lui Cristi Puiu "Moartea domnului Lazarescu" (vezi foto), produs de Mandragora Productions, cel mai premiat lung metraj romanesc din ultimii ani.
Filmul, care face parte dintr-o serie de sase lung metraje intitulata "Povesti de la marginea Bucurestiului", a fost lansat in cinematografe atat in Romania (septembrie 2005), cat si in Franta, urmand sa ruleze pe marile ecrane si in SUA, in martie 2006. Tot in primavara lui 2006 va fi disponibil pe casete video si DVD.
"Moartea domnului Lazarescu" (film al carui scenariu fusese initial respins de juriul Centrului National al Cinematografiei) a obtinut in 2005, printre altele, Marele Premiu al sectiunii "Un certain regard", Cannes, Marele premiu al juriului si Cel mai bun actor (Ion Fiscuteanu) la Festivalul de la Copenhaga, Cel mai bun film si Cea mai buna actrita (Luminita Gheorghiu) la Premiile Bayard d'Or - Belgia, si a fost nominalizat la doua categorii (cea mai buna regie si cel mai bun scenariu) la European Film Academy Awards.
La TVR vor mai fi difuzate filme clasice romanesti - "Haiducii", "Razbunarea haiducilor", "Rapirea fecioarelor", "Zestrea domnitei Ralu", "Haiducii lui Saptecai", "Saptamana nebunilor" -, pelicule recente - "Nicky si Flo" (regia Lucian Pintilie), "Magnatul" (regia Serban Marinescu), si mai multe productii vor fi transmise pe TVR International pentru romanii care traiesc in afara tarii.
Conform noii strategii (a presedintelui director general Tudor Giurgiu), TVR va pune accentul pe productiile autohtone, in general - filme (artistice, seriale de mai multe tipuri) si programe - produse, coproduse sau achizitionate. Pana acum a fost lansat deja concursul de scenarii de filme de televiziune, iar in curand televiziunea publica va lansa concurs de proiecte de emisiuni de mai multe tipuri. De asemenea, TVR a achizitionat filme europene distribuite de compania Transilvania Film, iar in ultimele luni s-au incheiat (sau negociat si urmeaza a fi incheiate) contracte cu alti importanti distribuitori de film european (Glob Com Media, Moebius Association, Independenta Film etc.). TVR este principalul partener pentru drepturile de televiziune al tuturor distribuitorilor de filme europene de pe piata romaneasca, iar pana in 2007, Televiziunea trebuie sa ajunga, dupa normele europene, la o cota de circa 40% productii europene de fictiune din totalul de filme difuzate.
Printre filmele si serialele de succes achizitionate de TVR sunt "Monster","Eternal Sunshine of the Spotless Mind", "Shakespeare in Love". (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.