Scotland Yard-ul a inchis ieri o expozitie de diamante care avea loc la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, pentru ca a primit informatii ca se pusese la cale un jaf de proportii, relateaza The Telegraph.
Brigada de Politie, care a avut deja
Scotland Yard-ul a inchis ieri o expozitie de diamante care avea loc la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, pentru ca a primit informatii ca se pusese la cale un jaf de proportii, relateaza The Telegraph.
Brigada de Politie, care a avut deja de-a face cu numeroase jafuri armate, a declarat ca daca expozitia ramane deschisa, ar reprezenta un risc inacceptabil pentru siguranta publicului.
Expozitia - care a fost deschisa din luna iulie - a avut pana acum 70.000 de vizitatori, si a fost inchisa cu trei luni mai devreme dupa ce s-a primit avertizarea din partea Scotland Yard-ului.
Una dintre marile atractii a fost diamantul De Beers Millennium Star, care are 203 carate, si care a mai fost tinta unui jaf, in anul 2000, cand se afla la Millennium Dome din Greenwich. De atunci si pana acum, piatra pretioasa nu a mai fost expusa publicului.
Sursele Scotland Yard-ului au dezvaluit ca diferenta dintre cele doua tentative de jafuri - cel din 2000 si tentativa de anul acesta este ca in 2000 au pandit hotii si au reusit sa-i inconjoare exact in momentul in care acestia operau. Infractorii au fost prinsi si arestati. De data aceasta, politistii nu au reusit sa afle amanunte despre jaf, nici momentul, nici modalitatea in care se va desfasura: "atunci, zona era securizata si exista tot timpul un control al zonei, insa acum si aici nu avem date suficiente, cum ar fi ziua si ora in care va avea loc atacul. Nu putem risca sa lasam expozitia deschisa si sa ne confruntam, de pilda, cu un atac armat. Am fi crucificati de public, daca, de exemplu, in urma unui potential schimb de focuri, ar muri oameni nevinovati. Ii putem supraveghea pe toti cei care intra in muzeu, dar nu ai de unde sa stii care e hotul, ne putem confrunta chiar si cu o luare de ostatici. Cu siguranta hotii au mai vizitat expozitia si se afla printre cei 70.000 de vizitatori", a explicat, sub acoperirea anonimatului, o sursa de la Scotland Yard.
Pietrele sunt inestimabile
Dr. Michael Dixon, directorul muzeului a declarat la randul sau ca "de cand am planuit deschiderea acestei expozitii, am colaborat strans cu politia, le-am urmat sfaturile si am marit gradul de securitate al zonei si al cladirii. Insa acum, indicatiile Scotland Yard s-au modificat. Ni s-a spus ca exista informatii ca s-a pus la cale un jaf de mari proportii. Pentru ca prioritatea muzeului este siguranta vizitatorilor si a angajatilor nostri, singura masura care se putea lua era inchiderea expozitiei".
Evenimentul includea expunerea a foarte multor pietre pretioase, adunate din intreaga lume de la colectionari particulari sau de la alte muzee. Scopul expozitiei era sa explice producerea naturala a diamantelor. Printre exponate se aflau si diamante extrem de rare, care au culori si forme inedite.
Printre acestea se afla si faimosul "Black Orlov", "Steinmetz Pink", cel mai mare diamant roz (taierea acestui diamant a durat doi ani), "Ocean Dream" - cel mai mare diamant de culoare albastru-verzui, precum si Incomparable, care are 407.48 carate si este al treilea diamant din lume ca marime.
Printre atractii s-a numarat si rochia purtata de cantareata Samantha Mumba la premiera filmului Spiderman II, care este acoperita de 3.000 de diamante, precum si tiara purtata de Catherine Zeta-Jones in ziua nuntii sale. Oficialitatile au declarat ca restul Muzeului de Istorie Naturala va fi deschis ca de obicei, si ca cei care si-au cumparat deja bilete la expozitia de diamante vor fi despagubiti. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.