Numarul cazurilor de coruptie din Ungaria a crescut in mod alarmant, releva un sondaj realizat de BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) la 9500 de intreprinderi din mai multe state din centrul si sud-estul Europei, Balcani si CSI,
Numarul cazurilor de coruptie din Ungaria a crescut in mod alarmant, releva un sondaj realizat de BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) la 9500 de intreprinderi din mai multe state din centrul si sud-estul Europei, Balcani si CSI, informeaza publicatia in limba germana Budapester Zeitung, consultata de Rompres.
Asa-numitul "bacsis", care include mita si cadourile ce trebuie date functionarilor pentru afacerea derulata, este actualmente in Ungaria, conform sondajului, de 1,06 la suta din valoarea totala a afacerii. Raportand situatia prezenta la cea din 2002, cand procentul era de 0,97 la suta, se constata o crestere clara a fenomenului coruptiei la acest nivel. Pentru a incheia insa un contract ferm cu Guvernul, "suma de ungere" a reprezentat anul acesta 2,47 la suta din valoarea totala a contractului fata de 2,09 procente in anii precedenti.
Romania, o tara cunoscuta pentru fenomenul coruptiei, a reusit, intre timp, sa reduca acest procent de la 2,11 la 0,67 la suta, afirma ziarul mentionat. Totusi, spunea analistul Zbygniew Kominek, responsabil pentru Ungaria al BERD, coruptia este raspandita doar in anumite domenii, ea fiind o problema mai ales in cercurile politice si la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii din Ungaria.
Kominek acuza, pentru aceasta situatie, slaba vointa politica de a pune in practica programul anticoruptie, initiat in Ungaria in 2003 sub deviza "buzunare transparente", cu intentia de a face publice veniturile functionarilor publici. El a citat drept exemplu pozitiv Polonia, unde valoarea "bacsisului" a scazut de la 1,22 la 0,7 procente iar "suma de ungere" de la 2,21 la 1,04 procente din valoarea afacerii. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.