Vladimir Voronin a declarat marti seara ca Republica Moldova nu intentioneaza sa se uneasca cu Romania, informeaza Rompres. Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat intr-un interviu acordat televiziunii de stat de la Chisinau ca: "Exista do
Vladimir Voronin a declarat marti seara ca Republica Moldova nu intentioneaza sa se uneasca cu Romania, informeaza Rompres. Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat intr-un interviu acordat televiziunii de stat de la Chisinau ca: "Exista doua state independente. Am cazut de acord cu presedintele Romaniei ca Moldova si Romania se vor intalni in Uniunea Europeana, in calitate de state independente si suverane". Vladimir Voronin s-a pronuntat pentru semnarea cat mai curand a Tratatului politic de baza cu Romania, in curs de elaborare de mai bine de zece ani. "Acest tratat, pe care il vom semna in calitate de parti egale, trebuie sa corespunda realitatilor secolului XXI", a afirmat Vladimir Voronin, care a negat categoric recentele declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu, potrivit carora in cele doua state traieste o singura natiune - aceea a romanilor. "Recensamantul populatiei, efectuat anul trecut in Republica Moldova, a aratat ca 94% din populatia bastinasa a tarii se considera moldoveni, iar nu romani", a subliniat liderul de la Chisinau.
Recensamantul la care a facut referire Voronin s-a desfasurat in Republica Moldova in cursul anului trecut, iar rezultatele au fost facute publice abia anul acesta. Modul in care s-a desfasurat recensamantul la capitolul apartenenta etnica si limba vorbita a fost criticat de catre reprezentantii Consiliului Europei. Seful grupului de observatori al Consiliului Europei care au monitorizat recensamantul, John Kelly, a declarat ca sapte din cele zece grupuri de observatori internationali au inregistrat un numar considerabil de cazuri in care recenzorii le-au recomandat repondentilor sa se declare moldoveni, si nu romani.
Pe de alta parte, peste un sfert dintre parlamentarii de la Chisinau se declara romani. Observatorii internationali au constatat ca "intrebarile privind nationalitatea si limba vorbita au provocat vulnerabilitate si confuzii printre repondenti", a mai indicat John Kelly. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.