Comunitatea de informatii, asa cum fost decisa de CSAT, reprezinta un proiect "nedemocratic", politizat, care tinde, in lipsa unui control parlamentar, sa devina un centru de putere ce poate utiliza informatiile clasificate impotriva adeversarilor po
Comunitatea de informatii, asa cum fost decisa de CSAT, reprezinta un proiect "nedemocratic", politizat, care tinde, in lipsa unui control parlamentar, sa devina un centru de putere ce poate utiliza informatiile clasificate impotriva adeversarilor politici, a declarat ieri pesedistul Ion Stan. "Este clar ca aceasta comunitate de informatii a devenit o structura politica, un centru de putere. Cine imi garanteaza mie ca o comunitate de acest gen nu va folosi informatiile impotriva adversarilor politici. De aceea, PSD sustine controlul parlamentar asupra comunitatii de informatii. In prezent, nu exista modalitati de control", a declarat Stan. El a sustinut ca o astfel de parghie informationala nu poate fi constituita in lipsa unor dezbateri parlamentare serioase si in absenta unui punct de vedere al societatii civile. "In aceasta privinta, nu exista nici o conformitate cu principiile democratice", a spus pesedistul care a dat drept exemplu dezbaterile politice din America de dupa 11 septembrie. El a precizat ca PSD va cauta o solutie de control parlamentar asupra comunitatii, care sa se ridice la standarde NATO si UE, si care sa fie supusa la dezbateri parlamentare. Prezent la conferinta, senatorul Cristian Maior (PSD) a aratat ca Romania nu are in prezent o strategie de aparare nationala si ca, desi vorbim despre o comunitate de informatii, nici macar nu stim cu ce pericole ne confruntam. "Traian Basescu a fost pus in imposibilitatea de a prezenta Parlamentului strategia nationala de securitate ancorata in strategia NATO si in cea a UE", a spus el. Pe de alta parte, Stan a spus ca o comunitate de informatii trebuie constituita printr-o lege clara, care sa-i clarifice atributiile si domeniul de functionare, si nu printr-o simpla decizie a CSAT. "Nu a existat si nu exista nici acum vointa politica necesara pentru a infiinta comunitatea printr-o lege, si nu printr-o decizie a CSAT", a comentat el, apreciind ca in spatele hotararii CSAT se afla, de fapt, vointa "impusa" de seful statului, Traian Basescu. "Este un act de vointa pe care Basescu l-a impus CSAT", a spus Stan. El a apreciat ca atributiile comunitatii nu sunt deloc clarificate si a fost de parere ca este nevoie de o modificare a intregului cadru legislativ referitor la siguranta nationala a tarii. "Comunitatea reprezinta un proiect politicianist, si nu unul profesionist", a concluzionat pesedistul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.