Scutirea de impozit pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice va fi eliminata anul viitor, potrivit celei mai recente propuneri de modificare a Codului Fiscal, dupa ce Consiliul Concurentei a comunicat Fi
Scutirea de impozit pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice va fi eliminata anul viitor, potrivit celei mai recente propuneri de modificare a Codului Fiscal, dupa ce Consiliul Concurentei a comunicat Finantelor ca facilitatea este un ajutor de stat, care nu poate fi acordat in aceasta forma. In varianta anterioara a Codului Fiscal, din 17 noiembrie, exista o nota in care se arata ca scutirea de impozit va fi mentinuta numai cu avizul Consiliului Concurentei, insa in forma proiectului din 21 noiembrie nota nu mai este inclusa, iar articolul referitor la aceasta facilitate a fost abrogat. "Am transmis Ministerului Finantelor Publice punctul de vedere al Consiliului Concurentei referitor la scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice. Scutirea reprezinta un ajutor de stat de operare, care nu poate fi acceptat in aceasta forma, pe baza criteriilor prevazute in legislatia romaneasca, armonizata cu normele europene. Am sugerat ca aceasta facilitate sa nu mai fie introdusa in legislatia in materie", a declarat pentru Mediafax, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. El a adaugat ca o alta sugestie a fost aceea de a se recurge la formele de ajutor de stat care sunt permise privind angajarea de forta de munca, formarea profesionala, cercetare-dezvoltare, dezvoltarea IMM-urilor, dezvoltare regionala etc. Scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii care produc programe informatice a fost introdusa la jumatatea anului 2001. La inceputul lunii octombrie ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, afirma ca se va renunta la eliminarea scutirii de impozit, in urma repetatelor solicitari primite dupa publicarea proiectului de Cod Fiscal. Pe de alta parte, in opinia oficialului MFP, cota unica de 16% nu este un impediment atat de mare care sa ingreuneze plata taxelor de catre firmele din IT. Noul Cod Fiscal urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.