Concluziile raportului intocmit de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind legalitatea telefonului pe care premierul Calin Popescu Tariceanu i l-a dat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, vor fi discutate saptamana vi
Concluziile raportului intocmit de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind legalitatea telefonului pe care premierul Calin Popescu Tariceanu i l-a dat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, vor fi discutate saptamana viitoare, in sedinta de plen a CSM. Aceasta a fost decizia luata ieri de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Presedintele CSM, Dan Lupascu, a declarat ieri ca, in cursul zilei de luni, inspectorii Consiliului au avut o ultima discutie cu procurorul general Ilie Botos pe tema telefonului pe care l-a primit de la premierul Calin Popescu Tariceanu, interesat de mersul anchetei in cazul Rompetrol. Astfel, concluziile raportului inspectorilor urmeaza a fi inmanate membrilor CSM, pentru ca, la sedinta viitoare, sa se poata discuta pe marginea acestuia, inclusiv procurorul general sa poata lua la cunostinta despre rezultatele verificarilor, pentru a-si putea exprima punctul de vedere in fata plenului Consiliului.
Conform Mediafax, care citeaza surse din magistratura, in urma modificarilor recente ale legilor privind magistratii, procurorii sunt subordonati Executivului, astfel ca apelarea lui Botos de catre premier nu poate fi considerata o imixtiune in actul de justitie, in conditiile in care nu s-au furnizat informatii despre stadiul anchetei.
Verificarile din acest caz au fost finalizate in urma cu aproximativ o saptamana. In acelasi timp, inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au extins cercetarile privind alte cazuri in care magistratii au fost sunati de politicieni, pentru a se stabili daca au existat imixtiuni in actul de justitie. "Am cerut extinderea verificarilor cu privire la orice alte telefoane care s-au dat la Parchete si vrem sa avem o informare completa. Materialul este in curs de verificare. Ne intereseaza si semnificatia acestor telefoane si in ce masura au fost de natura sa influenteze actul de justitie si celelelalte principii care guverneaza activitatea judiciara", spunea Dan Lupascu. "Vom analiza materialul si, in raport de concluzii si de rezultate, vom adopta o masura", mai preciza presedintele Consiliului Superior al Magistraturii. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.