Seful diplomatiei britanice, Jack Straw, va solicita, in numele Uniunii Europene, explicatii din partea Washingtonului in legatura cu zborurile secrete ale CIA, a anuntat, luni, ministrul de Externe danez, Per Stig Moeller, citat de Mediafax. "Cu toa
Seful diplomatiei britanice, Jack Straw, va solicita, in numele Uniunii Europene, explicatii din partea Washingtonului in legatura cu zborurile secrete ale CIA, a anuntat, luni, ministrul de Externe danez, Per Stig Moeller, citat de Mediafax. "Cu toata prietenia pe care o avem pentru Statele Unite, dorim clarificari. Nu ne putem multumi doar cu aceste zvonuri", a declarat Moeller in urma unei reuniuni a ministrilor de Externe din statele europene, desfasurata la Bruxelles. "Nu a fost pronuntata o declaratie comuna pentru ca nu exista o baza care sa o justifice. Nu exista fapte. Avem numai zvonuri", a completat seful diplomatiei daneze, subliniind ca "dorinta generala este de a clarifica aceasta situatie care ocupa paginile tuturor ziarelor". Afirmatiile oficialului danez intervin in contextul in care Comisia Juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a anuntat, recent, initierea unei anchete privind existenta unor locatii de detentie ale CIA in afara SUA. Un prim raport al investigatiilor a fost prezentat, deja, in cadrul unei reuniuni cu usile inchise a Comisiei, europarlamentarul liberal-democrat Dick Marty anuntand, totodata, ca a solicitat Organizatiei europene pentru securitatea navigatiei aeriene Eurocontrol detalii referitoare la 31 de zboruri suspecte, precum si imagini din satelit ale locatiilor din Romania si Polonia citate de Human Rights Watch ca adapostind posibile centre de detentie ale CIA.
Germania, pe lista agentiei americane de informatii
Germania se afla pe lista statelor tranzitate de avioanele secrete utilizate de CIA pentru transportul asa-zisilor "detinuti fantoma", cotidianul "Berliner Zeitung" dezvaluind, recent, ca in perioada 2001-2003, aparate ale "Tepper Aviation" - companie afiliata agentiei americane de informatii - ar fi facut escala pe baza americana din Frankfurt de cel putin sase ori, transmite Rompres. Potrivit publicatiei germane, un avion Hercules AC-130 ar fi decolat, la 21 ianuarie 2003, de la baza aeriana Rhein Main, cu destinatia Baku. Aeronava a fost detectata de aviatia austriaca pe cand survola teritoriul acestei tari, mai noteaza "Berliner Zeitung", precizand ca avionul, inregistrat ca aparat de zbor civil, a fost escortat de doua avioane de vanatoare austriece pana la frontiera, autoritatile austriece protestand, ulterior, pe langa Washington referitor la faptul ca zborul militar nu fusese inregistrat ca atare.
Noi precizari
O sursa parlamentara daneza a anuntat, luni, ca avioanele inchiriate de agentia americana de informatii ar fi survolat ilegal Groenlanda, relateaza Mediafax. Autoritatile de la Madrid au intervenit, de asemenea, cu precizari in cazul avioanelor CIA, procurorul general Candido Conde-Pumpido, declarand, ieri, ca nu detine informatii privind "delicte semnificative" comise in cazul escalelor efectuate de avioanele-inchisoare ale agentiei americane in Spania. Canada "nu are nici un motiv sa creada" ca vreo aeronava utilizata de CIA pentru transportul detinutilor ar fi aterizat recent in regiune, a declarat, la randul sau, ministrul Securitatii canadiene, Anne McLellan, audiat in Camera Comunelor in legatura cu informatiile vehiculate in presa, potrivit carora un avion al CIA, sosit din Islanda, ar fi aterizat la Saint-Jean, in Terra Nova, la sfarsitul saptamanii trecute, continuandu-si apoi zborul spre SUA, informeaza Rompres. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.