"Transparency International Romania ia act de dezbaterea publica privind conduita doamnei judecator Maria Huza, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si de asemenea de lipsa unei reactii adecvate a autoritatilor publice competente.
Tr
"Transparency International Romania ia act de dezbaterea publica privind conduita doamnei judecator Maria Huza, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si de asemenea de lipsa unei reactii adecvate a autoritatilor publice competente.
Transparency International Romania recomanda energic Consiliului Superior al Magistraturii, cunoscand si respectand rolul deosebit de important in implementarea reformei in justitie si asigurarea integritatii publice in sistemul judiciar, sa puna in discutie suspendarea si initierea procedurii de revocare a doamnei judecator Maria Huza din functia de membru al CSM.
Transparency International Romania considera ca doamna judecator Maria Huza s-a aflat in conflict de interese atunci cand a solicitat ancheta asupra modului de desfasurare a anchetei judiciare ce o priveste. Conflictul de interese, in conformitate cu prevederile legii 161/2004 art.68-71 si prevederile legislatiei specifice, consta in fapta de a fi facut acest lucru in baza atributiilor sale de membru al CSM si nu ca petent pentru ca a ridicat problema verbal in cadrul plenului si nu prin registratura pe circuit normal ca apoi cand plenul ar fi luat in discutie sa se abtina de la dezbateri.
Deci:
a. in indeplinirea atributiilor de serviciu
b. un functionar, magistrat, demnitar a actionat in privinta promovarii unor acte, fapte sau decizii de orice natura
c. care privesc sau au legatura un interes personal
Recomandarea TI are in vedere caracterul de organism autonom al CSM cu atributii exclusive in acest caz si cu obligatii expres prevazute de lege. Consideram ca acest demers ar fi singurul legal pentru evitarea desesizarii de competenta si ar avea natura de a confirma sau infirma misiunea institutionala a acestei autoritati a statutului.
Transparency International isi manifesta ingrijorarea si cu privire la semnalul negativ pe care fapta doamnei judecator Maria Huza o poate avea asupra independentei justitiei".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.