Un cimitir de la sfarsitul secolului al XII-lea a fost descoperit recent, la Cluj-Napoca, de arheologi, dupa ce muncitorii care lucrau la modernizarea unei toalete publice, in Piata Unirii, au anuntat ca au descoperit mai multe oase umane. Sapaturile
Un cimitir de la sfarsitul secolului al XII-lea a fost descoperit recent, la Cluj-Napoca, de arheologi, dupa ce muncitorii care lucrau la modernizarea unei toalete publice, in Piata Unirii, au anuntat ca au descoperit mai multe oase umane. Sapaturile pentru modernizarea toaletei publice au inceput in urma cu aproximativ o luna. Muncitorii au descoperit mai multe oase umane si au anuntat Politia si arheologii. Acestia din urma au facut sapaturi si au descoperit un mormant intreg si alte trei aflate in malurile constructiei. Oasele au fost ridicate pentru verificari si arheologii au descoperit ca este vorba despre un cimitir de la sfarsitul secolului al XII-lea. Arheologul Cozmin Rusu, de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, a declarat, ieri, ca osemintele apartin, cel mai probabil, primilor colonisti sasi care au ajuns la Cluj in acea perioada. Potrivit aceleiasi surse, mormintele dateaza dinaintea construirii Catedralei "Sfantul Mihail" din apropiere. Datarea este foarte precisa pentru ca intr-un mormant s-a descoperit o piesa specifica secolului al XII-lea. Potrivit lui Cozmin Rusu, este vorba despre "un orizont de inmormantare din secolul XII-XIII". "Mormintele de aici pot fi datate foarte exact ca apartinand sfarsitului de secol XII dupa o piesa de inventar foarte frumoasa si tipica, un inel de tampla (n.r. - inel care ajuta la prinderea parului), din bronz, cu capat in forma de S, care spune foarte clar din ce perioada dateaza mormintele, adica sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XIII-lea". a spus Rusu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.