La Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti s-a deschis saptamana trecuta o expozitie comuna a artistilor plastici Gheorghe Sebastian Badarau (pictura si grafica) si Marian Gheorghe (arta decorativa, metal). Desi o asociere atipica, aceasta nu e prima
La Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti s-a deschis saptamana trecuta o expozitie comuna a artistilor plastici Gheorghe Sebastian Badarau (pictura si grafica) si Marian Gheorghe (arta decorativa, metal). Desi o asociere atipica, aceasta nu e prima prezenta impreuna pe simeze a celor doi.
Marian Gheorghe spune despre tandemul artistic: "Ceea ce ne leaga e culoarea de la care am pornit. Eu am o anumita directie, Gigi Badarau o are pe a lui, dar suntem impreuna la a doua expozitie, oarecum amestecata; e adevarat, materialitatea e diferita in lucrarile noastre. El are impresionismul lui, o tematica religioasa... Dar cred ca lucrarile noastre sunt complementare, cu un anumit conflict construit intre ele. Nu ne-am gandit sa facem ceva iesit din comun, eu am primit invitatia de a participa la aceasta expozitie si am acceptat." Cea ce nu inseamna ca aceasta e formula consacrata in care cei doi se manifesta: "Anul trecut am avut o expozitie personala la Galeriile Orizont, s-ar putea ca in viitor sa fac o mica retrospectiva, cu lucrarile mele (lampi), care sa arate evolutia de la organic catre un oarecare minimalism."
Artist plastic cu bogata activitate didactica, Gheorghe Sebastian Badarau picteaza in dominante cromatice distincte, puternice: "Am diferite perioade. Lucrarile din expozitia de la MLR sunt legate de ideea de tipat. Pentru ca trebuie sa stiti ca si crestinii striga, de durere, au strigat si la New York, striga si in Romania. Gama oranj-albastru (dominante acestor picturi religioase e galben-oranj) vine din copilarie, prin ea putem exprima marile sentimente umane. De obicei dramele la noi sunt in alb si negru, dar Van Gogh a spus ca putem sa suferim si in rosu." Cat despre tehnica sa picturala, Badarau isi recunoaste radacinile (post-)impresioniste: "Profesorul meu a fost Ciucurencu, filiera pe care vin eu (ca si el) e scoala franceza, iar asta se vede in pictura si grafica mea."
Lucrarile lui Gheorghe Sebastian Badarau expuse la Muzeul Literaturii pot fi cumparate chiar de la artist, care intentioneaza sa doneze banii obtinuti - cu toate ca nu a reusit sa ogranizeze o licitatie publica - Fundatiei Sera, pentru ajutorarea copiilor cu handicap.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.