Mii de ucrainieni erau asteptati, ieri, la Kiev, in Piata Independentei, pentru a marca aniversarea unui an de la protestele pasnice care l-au propulsat la sefia statului pe Victor Iuscenco, cunoscute sub numele de Revolutia Portocalie, informeaza BB
Mii de ucrainieni erau asteptati, ieri, la Kiev, in Piata Independentei, pentru a marca aniversarea unui an de la protestele pasnice care l-au propulsat la sefia statului pe Victor Iuscenco, cunoscute sub numele de Revolutia Portocalie, informeaza BBC. Organizatorii manifestarii, care mizau pe prezenta a 500.000 de participanti, au distribuit inca de la primele ore panglici, brasarde si drapele portocalii in piata in care, exact in urma cu un an, sute de mii de ucrainieni s-au adunat in jurul lui Iuscenko, pe atunci lider al opozitiei, pentru a protesta impotriva primelor rezultate oficiale ale prezidentialelor, care il dadeau castigator pe premierul prorus Viktor Ianukovici. Chiar daca multe dintre sondajele recente indica o scadere a entuziasmului ce a caracterizat in 2004 societatea ucraineana, partizanii revolutiei, arborand culoarea portocalie, au inceput sa se adune cu sutele in locul in care au demonstrat, in urma cu un an, timp de 17 zile. Presedintele Victor Iuscenko era astepat, in cursul serii, sa rosteasca un discurs pe scena amplasta in Piata Independentei. Alaturi de seful statului urma sa se afle si fostul premier Iulia Timosenko, cea care a avut un rol decisiv in venirea lui Iuscenko la putere, dar care a fost demisa de acesta in urma cu doua luni.
Televiziunea ucraineana preciza insa ca aniversarea a fost marcata complet diferit in orasul estic Donetsk, care in 2004 nu s-a raliat celor care au initiat Revolutia Portocalie si unde, ieri, strazile au fost decorate cu drapele albastre, culoarea de campanie a lui Viktor Ianucovici. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.