Fost activist PCR si primar comunist al Orsovei pana la inghesuiala din decembrie '89, Negulescu a ajuns din nou edil-sef al acestei localitati batute de soarta. Cu toate ca el n-a locuit vreodata efectiv in municipiu, ci la Drobeta Tr. Severin, a pa
Fost activist PCR si primar comunist al Orsovei pana la inghesuiala din decembrie '89, Negulescu a ajuns din nou edil-sef al acestei localitati batute de soarta. Cu toate ca el n-a locuit vreodata efectiv in municipiu, ci la Drobeta Tr. Severin, a participat in mod fraudulos la alegeri, facand uz de cartea sa de identitate, din care reiese ca ar locui in Orsova, la o matusa. Pentru a ajunge zilnic acasa foloseste in mod ilegal si abuziv un automobil de lux al primariei, consumand benzina alocata doar in interesul serviciului. Dar asta nu este nimic in comparatie cu modul necinstit in care incearca sa instraineze terenurile comunitatii, fara licitatie, subiect asupra caruia ne vom opri in cele ce urmeaza.
Un municipiu batut de soarta
Orsova este un oras in care populatia se incalzeste in cea mai mare parte cu lemne. Si cum in municipiu nu exista nici macar un depozit care sa vanda asemenea combustibil, este cat se poate de clar ca majoritatea populatiei se descurca asa cum poate, ca sa nu zicem - pe sleau - ca fura. In campania electorala, Constantin Negulescu a promis ca va face totul pentru infiintarea a doua astfel de depozite, dar de la vorbe la fapte e cale lunga, asa cum se va vedea.
Manat de intentia de a veni in intampinarea promisiunilor primarului, consilierul local Constantin Florea a solicitat, la 12 ianuarie 2005, concesionarea prin licitatie publica a unui teren in zona serelor Coramnic, care sunt de multa vreme dezafectate si in stare de paragina. Aici voia sa infiinteze o sectie de productie si un depozit de lemne pentru foc, acordand pensionarilor reduceri de 10%. Terenul se afla la marginea orasului, pe malul raului Cerna, si facea parte la acea vreme din domeniul public al municipiului.
Interesele primarului mai presus de lege
Consiliul Local al Municipiului (CLM) Orsova a adoptat cateva hotarari prin care s-a trecut in mod dubios suprafata de 12.500 mp din domeniul public in cel privat al orasului, pregatindu-se scoaterea acestuia la licitatie. Dar lucrurile au trenat datorita concursului nemijlocit al primarului, blocandu-se astfel procesul de extindere economica a zonei Coramnic. Edilul Negulescu i-a raspuns consilierului Florea ca nu poate solicta participarea la o astfel de licitatie, deoarece ar exista o incompatibilitate intre functia pe care o ocupa si cea de investitor, ceea ce este de-a dreptul aberant. In realitate, primarul pregatea in mod interesat terenul pentru un apropiat de-al sau, sustinut de fostul viceprimar si vice al ANFP, Eugen Coifan.
In aprilie 2005, Constantin Popescu - in calitate de actionar majoritar al SC FLORICOLA SA Orsova - a solicitat primarului concesionarea fara licitatie publica a terenului aferent serelor Coramnic, in suprafata de 8000 mp, iar acesta din urma a initiat rapid un proiect de hotarare, ca sa obtina aprobarea CLM. Patronul Popescu urma sa ridice acolo garaje pentru utilajele care salubrizeaza orasul si sa planteze rasaduri de flori.
Intr-un studiu de oportunitate in care ing. Valentina Voicu a incurcat punctele cardinale ale zonei, a fost avizata concesionarea unei suprafete de 5181 mp, restul terenului neputand fi atribuit fara licitatie, datorita serelor existente inca pe amplasamentul respectiv. Intreaga suprafata este despartita de un drum asfaltat de utilitate privata, de care beneficiaza si o alta societate comerciala, proprietara a unui teren situat dincolo de cele doua sere. Aici mai trebuie mentionat si faptul ca FLORICOLA SA desfasoara o multitudine de activitati extrem de avantajoase cu Primaria Orsova.
Furaciune din averea publica
Cu ceva timp inainte, FLORICOLA SA a primit in concesiune pe 49 de ani o suprafata de cateva sute de metri, in zona Coramnic. Acolo, Popescu a construit o casa pentru parintii sai si o baraca metalica, folosind abuziv serele pentru depozitarea unor materiale de constructii. Sediul firmei nu se afla in nici un caz in acel loc.
Chipurile spre a respecta legalitatea, primarul s-a prevalat in mod mincinos de Legea nr. 50/1991 (r2) care prevede ca "terenurile destinate construirii se pot concesiona fara licitatie publica, pentru extinderea constructiilor pe terenuri alaturate", astfel incat a indus in eroare aproape intregul CLM, care si-a dat aprobarea in necunostinta de cauza. In primul rand, Popescu si FLORICOLA lui n-au ce constructie sa extinda, de vreme ce in vecinatate nu se afla decat o baraca metalica demontabila. In al doilea rand, cum serele si o centrala termica nu i-au putut fi facute cadou lui Popescu pe nimica toata, i-a fost atribuit un teren alaturat de 831 mp si alti 4350 mp vizavi, la raul Cerna, peste drumul asfaltat, ceea ce e cat se poate de ilegal, fiindca aceasta suprafata ar fi trebuit scoasa la licitatie.
In fata acestei furaciuni de proportii din averea publica, consilierii locali Constantin Florea si Ion Manea au depus contestatii atat la Primaria Orsova cat si la Prefectura Mehedinti.
Coruptie la Prefectura
Demonstrand o adevarata perceptie comunista a regulamentelor locale, primarul Constantin Negulescu le-a raspuns celor doi in scris ca "nu pot contesta valabilitatea actului administrativ, emanatie a vointei majoritatii", ceea ce e de-a dreptul ilar. Asta l-a facut pe consilierul Florea sa sesizeze prefectura, cautandu-si dreptatea. E drept ca el are un interes major in zona, dar nu cere altceva decat respectarea legalitatii, adica scoaterea terenului la licitatie, iar nu atribuirea lui in mod direct, la un pret derizoriu.
La 29 de zile de la depunerea contestatiei privind atribuirea nelegala a terenului din zona Coramnic, consilierul Florea a ajuns in audienta la secretarul general al Prefecturii Mehedinti, prof. Nicolae Draghiea. Acesta fusese in concediu la data depunerii contestatiei, asa ca a chemat-o pe jurista care raspunde de Orsova, pentru lamuriri suplimentare. La discutie a participat si un cunoscut ziarist de la "Obiectiv mehedintean", care a inregistrat convorbirea.
Pe scurt, jurista Angelica Popa a sustinut ca totul este pe calea cea buna, in sensul ca se va da castig de cauza lui Popescu. Apoi a precizat razand ca, in urma telefonului primit de la Eugen Coifan, vicepresedintele ANFP (legatura fiind stabilita prin intermediul nepoatei acestuia, Larisa Coifan), lucrurile sunt aranjate.
Nasu' omnipotent a' lu' Popescu
Patronul FLORICOLA SA, Constantin Popescu, i-a botezat de curand copilul lui Eugen Coifan, devenind nas la ceas de taina. De unde si traficul de influenta comis la lumina zilei, in detrimentul comunitatii orsovene si al banului public. Din acest motiv, consilierul Florea a depus o plangere penala la Parchet, fiind convocat luni pentru audieri.
Nelasandu-se atras in aceasta complicitate, secretarul general al prefecturii a dispus (cu acordul prefectului Lazar Madaras) constituirea unei comisii de ancheta care sa faca lumina in acest caz flagrant de coruptie la nivel local. Din echipa care a efectuat investigatii la sfarsitul saptamanii trecute au facut parte un membru al Corpului de control al prefectului, un specialist in cadastru, dar si jurista Angelica Popa, cea asupra careia s-au facut presiuni pentru a ocoli legea.
In incheiere ar mai fi de precizat faptul ca primarul Negulescu a mai comis, tot in acest an, o ilegalitate sanctionata de prefectura Mehedinti. In urma unor sforarii de culise, edilul a incercat atribuirea fara licitatie a catorva sute de metri - inclusiv luciu de apa - unui anume Patru Nitu, pe baza unui scenariu asemanator cu cel prezentat pana aici. Din fericire pentru orsoveni, prefectura a considerat afacerea dincolo de lege, opunandu-se in mod expres derularii ei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.