Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, i-a reunit ieri, la Bruxelles, pe sefii diplomatiilor tarilor membre ale Uniunii Europene, intr-o incercare, inaintea summit-ului din decembrie, de a scoate din impas negocierile vizand ajungerea la un acor
Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, i-a reunit ieri, la Bruxelles, pe sefii diplomatiilor tarilor membre ale Uniunii Europene, intr-o incercare, inaintea summit-ului din decembrie, de a scoate din impas negocierile vizand ajungerea la un acord asupra bugetului Uniunii pe perioada 2007 - 2013. BBC releva in corespondenta sa din Bruxelles ca misiunea lui Straw este extrem de grea, dat fiind ca obstacolul principal este refuzul Londrei de a renunta sau macar reduce rabatul din contributia sa anuala la bugetul UE, favor obtinut inca din 1984, de catre Margaret Thatcher. Situatia in Europa a evoluat, iar acum Marea Britanie este gata sa accepte o reducere a rabatului, cu conditia ca regimul subventiilor agricole din UE sa fie radical reformat. Greu de presupus ca acest lucru va fi acceptat de Franta sau Irlanda, remarca, din Bruxelles, BBC. Fostul ministru britanic pentru probleme europene, Denis MacShane, a declarat ca a realiza un acord privind bugetul Uniunii pana la sfarsitul acestui an este "o misiune imposibila". MacShane recunoaste importanta reformarii politicii in domeniul subventiilor agricole, dar crede ca si Londra, care din 1984 pana acum a devenit mai bogata, ar trebui sa fie mai receptiva la ideea reducerii rabatului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.