Institutiile publice care nu au construit rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati trebuie ca, de acum incolo, fie sa treaca la treaba, fie sa scoata din buget o amenda de pana la 60 de milioane de lei. Autoritatea Nationala pentru Persoanele
Institutiile publice care nu au construit rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati trebuie ca, de acum incolo, fie sa treaca la treaba, fie sa scoata din buget o amenda de pana la 60 de milioane de lei. Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si Inspectoratul de Stat in Constructii au semnat recent un protocol prin care cele doua institutii vor efectua controale si vor sanctiona institutiile publice care nu vor construi urgent rampe de acces. Conform legislatiei aprobata in 1999, pana la 31 decembrie 2003 toate cladirile institutiilor publice trebuiau amenajate astfel incat sa permita accesul persoanelor cu handicap - institutiile trebuie sa posede rampe si usi largi. Din pacate, "la 31 decembrie 2003, doar 12,4 la suta din cele 13.523 de cladiri in care functionau institutii publice aveau rampe de acces, iar la 31 ianuarie 2005, doar 20,8 la suta din cele 38.636 de cladiri in care isi desfasurau activitatea institutii publice aveau asemenea rampe", conform statisticilor ANPH. Autoritatea recunoaste ca termenul limita pentru construirea rampelor a expirat de mult, "dar tocmai lipsa unui asemenea protocol a facut ca multe institutii publice sa nu ia masuri si sa spere ca vor scapa fara a fi sanctionate". "In cazul cladirilor vechi unde nu se poate interveni pentru construirea de rampe si usi largi, conform legii, functionarii institutiilor publice sunt obligati sa coboare pentru a sta de vorba cu persoanele cu dizabilitati", ne-a declarat Monica Stanciu, reprezentant al ANPH.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.