Ministrii Apararii din Uniunea Europeana sunt dispusi sa dea unda verde primei mari initiative care urmareste sa deschida piata industriei de armament europeana, protejata in clipa de fata de competitia externa prin reguli nationale, transmite EUobse
Ministrii Apararii din Uniunea Europeana sunt dispusi sa dea unda verde primei mari initiative care urmareste sa deschida piata industriei de armament europeana, protejata in clipa de fata de competitia externa prin reguli nationale, transmite EUobserver. In acest sens, ministri ai Apararii din 24 de state ale UE - excluzand Danemarca - se intalnesc astazi la Bruxelles, in cadrul Agentiei Europene pentru Aparare (EDA), pentru a stabili un "cod de conduita" voluntar care va incita statele membre sa faca publice ofertele de contracte de aparare. Piata europeana a apararii este estimata astazi la aproximativ 30 de miliarde de euro.
Acordul ministrilor Apararii asupra "codului de conduita" va fi primul mare succes al EDA, care a negociat acest cod. Directorul executiv al EDA, Nick Witney, priveste de-altfel aceasta initiativa ca o "decizie capitala" pentru Uniunea Europeana si pentru sectorul armamentului.
Noul cod nu va fi insa unul obligatoriu, ci se va baza in special pe presiunile reciproce din sanul UE. Pana in prezent, industria interna a fost protejata de regulile interne ale tarilor, ca o problema care tine exclusiv de politica de aparare a natiunilor.
Directiva hotarata de EDA ofera insa semnificativul avantaj de a se evita duplicarea sistemelor de aparare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.