Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a aniversat, ieri, 10 ani de la redeschidere, perioada in care au fost incheiate peste cinci milioane de tranzactii in valoare totala de aproximativ 4,2 miliarde de dolari, dupa cum preciza Sergiu Oprescu, presedintele

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a aniversat, ieri, 10 ani de la redeschidere, perioada in care au fost incheiate peste cinci milioane de tranzactii in valoare totala de aproximativ 4,2 miliarde de dolari, dupa cum preciza Sergiu Oprescu, presedintele BVB.
Momentul aniversar coincide in mod fericit cu efervescenta activitatii bursiere in anul 2005, au declarat oficialii institutiei. Indicele BET, care reflecta evolutia celor mai lichide 10 societati inscrise la prima Categorie a BVB, a crescut cu aproape 45 la suta fata de finele anului 2004, indicele BET-C, care reflecta evolutia tuturor societatilor listate la Bursa, a crescut cu peste 33 la suta, indicele BET-FI a inregistrat o crestere de peste 128 la suta, iar noul indice ROTX, lansat in colaborare cu Bursa de la Viena pe 15 martie 2005, a crescut cu aproximativ 14 la suta.
Valoarea totala tranzactionata in perioada ianuarie - 15 noiembrie 2005 a fost de 6,3 miliarde lei noi (2,18 miliarde dolari), iar valoarea medie zilnica de tranzactionare a fost 28,5 milioane lei noi (9,89 milioane dolari). Capitalizarea bursiera a inregistrat evolutii pozitive, situandu-se in data de 15 noiembrie 2005 la valoarea de 16,5 miliarde dolari, in crestere cu 38 la suta fata de valoarea inregistrata la finele anului anterior. In anul 2004, ponderea capitalizarii bursiere in PIB a depasit 21 la suta, prognoza pentru sfarsitul anului 2005 fiind de 22,23 de procente.

Lipsa privatizarilor pe piata de capital afecteaza activitatea bursiera

"Cea mai mare neimplinire este faptul ca nu au fost in acesti 10 ani privatizari facute prin BVB, asa cum cei mai multi dintre noi ne-am asteptat", a spus Stere Farmache, directorul general al BVB. In opinia sa, cea mai mare realizare a Bursei in aceasta perioada este faptul ca a devenit o institutie stabila, care "a atins un nivel minimal al indicatorilor bursieri - capitalizare si cifra de afaceri - de la care nu mai exista drum de intoarcere". Opinia sa a fost impartasita si de Gratiela Iordache, presedintele Asociatiei Actionarilor din Romania, care a punctat avantajele care decurg din privatizarea marilor companii cu capital majoritar de stat prin piata de capital.
Stere Farmache a mai apreciat ca cel mai mare risc pentru BVB in viitorul apropiat este acela ca privatizarile sa ocoleasca in continuare piata de capital. Alaturi de oficialii romani, la eveniment au participat reprezentantii Burselor de Valori din regiune, care au tinut sa impartaseasca experienta lor in domeniu. Deschiderea sedintei a fost facuta de Wieslaw Rozlucki, presedintele Bursei din Polonia, care a tinut sa precizeze ca, in realitate, "la bursa nu se tranzactioneaza actiuni si incredere", acesta fiind principalul motiv care ar trebui sa ii atraga atat pe potentialii investitori, cat si pe viitorii emitenti ai pietei de capital din Romania.

Peste un secol de traditii

Bursa din Bucuresti a inceput sa functioneze in decembrie 1882, prin inalt decret regal avand la baza "Legea asupra burselor mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri", elaborata dupa modelul francez si adoptata la 1 iulie 1881. Dupa dobandirea independentei nationale din 1877, la initiativa privata a bancherilor si negustorilor romani ai vremii au fost infiintate in principalele centre economice ale tarii mai multe institutii bursiere.
BVB a pornit la un nou drum in anul 1995, dupa aproape cinci decenii in care activitatea pietei bursiere din Romania a incetat ca urmare a inchiderii pietei bursiere de la Bucuresti. BVB este membru al Federatiei mondiale a Burselor de Valori, al Federatiei Europene al Burselor de Valori si membru al Federatiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori. Bursa de la Bucuresti a incheiat acordul de cooperare cu bursele din Atena (1997), Tokio (1999), Londra (2000), Milano (2002), Viena (2004) si cu Centrul din Salonic al Bursei din Atena (2003).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.