Saptamana trecuta a inregistrat o crestere cu 21 de procente a lichiditatii pe piata Bursei de Valori Bucuresti, valoarea totala a tranzactiilor atingand suma de 155,2 milioane RON. Media valorii schimburilor a fost de 31 milioane RON pe sedinta, sa

Saptamana trecuta a inregistrat o crestere cu 21 de procente a lichiditatii pe piata Bursei de Valori Bucuresti, valoarea totala a tranzactiilor atingand suma de 155,2 milioane RON. Media valorii schimburilor a fost de 31 milioane RON pe sedinta, saptamana fiind dominata de tranzactiile realizate cu actiuni ale celor cinci Societati de Investitii Financiare.

Tranzactiile cu BRD au dominat sectorul obligatiunilor

Valoarea totala a schimburilor realizate pe piata obligatiunilor s-a cifrat la 172.963 RON, acestea fiind facute cu obligatiunile emise de BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si Municipalitatea din Timisoara. Ponderea maxima a schimburilor a apartinut obligatiunilor emise de BRD, tranzactiile depasind 90 la suta din piata, majoritatea schimburilor fiind facute la un pret in zona 100,08 la suta.

Nou maxim istoric pe BET-FI

Toti indicii pietei au inregistrat cresteri de peste doua procente, vedeta fiind indicele BET-FI care s-a apreciat cu 3,54 la suta. Cresterea a fost determinata de aprecierile survenite la actiunile Rompetrol Rafinare Constanta si cele ale Bancii Transilvania, acesti emitenti avand si o pondere insemnata in cosul indicelui.
Indicele BET-C a castigat 2,34 la suta, bursa revenind pe plus dupa ce investitorii au inteles ca proiectul legat de impozitarea castigurilor pe piata de capital nu va determina producerea unor accese de panica.
Indicele BET-FI a atins un maxim la 40.228,42 puncte, randamentul fata de finalul anului 2004 fiind de 132,67%. Indicele ROTX listat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai puternice 7 companii de la BVB a inregistrat o apreciere de 2,58 la suta.

Tranzactii reduse pe piata DEAL

Mijlocul lunii noiembrie a inregistrat doar doua tranzactii Deal in valoare totala de 1,22 milioane RON. Prima tranzactie a fost efectuata in sedinta de miercuri, cand au fost rulate doua milioane de actiuni Impact la pretul de 0,435 RON (890.276 lei noi). A doua tranzactie s-a efectuat vineri cu un pachet de 170.000 actiuni SIF1 Banat- Crisana (1,94 RON pe actiune). Valoarea totala a acestei tranzactii a fost de 329.800 RON.

Impozitul de castiguri produce apatie pe piata de capital

Saptamana 14-18 noiembrie a adus cresteri de pret pentru 28 de emitenti, si scaderi pentru 19 dintre companiile listate.
Lichiditatea a continuat sa se mentina la un nivel mediu, dar ordinele de cumparare existente in piata au dus la o apreciere vizibila a indicilor bursieri.
In piata s-a resimtit o usoara incordare din partea investitorilor, care, potrivit analistilor, asteptau vesti legate de varianta de impozitare a castigurilor la bursa. O data cu proiectul Ministerului de Finante care a aparut in a doua jumatate a saptamanii, s-a produs o relaxare a investitorilor care detineau actiuni in portofoliu, la costuri reduse. Finalul de saptamana a confirmat increderea investitorilor in potentialul de crestere pe termen scurt al pietei, investitorii fiind mult mai activi la cumparare.
Analistii apreciaza ca saptamana care incepe ar putea aduce noi aprecieri ale cotatiilor, dar recomanda investitorilor mai multa prudenta, avand in vedere ca trendul ascendent al pietei de capital dureaza de suficient de mult timp. In perioada urmatoare este recomandata alegerea actiunilor ale cara cresteri sunt justificate pe criterii de rentabilitate finaciara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.