Paritatea euro/dolar parea saptamana trecuta ca este pregatita sa se indrepte catre pragul suport major de la 1,1580 dolari, nivel de unde ar fi trebuit sa se clarifice evolutiile ulterioare. Aceasta evolutie era sprijinita de politica Rezervei Feder
Paritatea euro/dolar parea saptamana trecuta ca este pregatita sa se indrepte catre pragul suport major de la 1,1580 dolari, nivel de unde ar fi trebuit sa se clarifice evolutiile ulterioare. Aceasta evolutie era sprijinita de politica Rezervei Federale americane de crestere a dobanzii de referinta. Fed a adus dobanda la inceputul lunii la 4%, fata de 1%, in iunie trecut, lasand "poarta deschisa" pentru alte noi cresteri, analistii prognozand un nivel de 4,50% la inceputul anului viitor..
Aceasta politica a facut ca balanta de capitaluri americane sa inregistreze in septembrie un excedent de 102 miliarde dolari, fata de estimarile analistilor de numai 70 miliarde dolari, investitorii si marile banci, in special asiatice, fiind interesate sa cumpere bonuri de tezaur americane. Aceasta situatie a echilibrat deficitul de cont, facand uitate celelalte deficite uriase. Paritatea ar putea cunoaste insa o schimbare de trend dupa ultimele declaratii ale presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a surprins vineri pietele, euro urcand aproape de 1,18 dolari. Presedintele BCE a lasat de inteles ca la inceputul lunii viitoare institutia pe care o conduce ar putea majora, dupa aproape doi ani si jumatate, dobanda de referinta de la 2% la 2,25%. Investitorii de pe pietele internationale au raspuns prompt la aceste declaratii, euro urcand de la 1,1664 la aproape 1,18 dolari, nivel care nu a mai fost atins din 10 noiembrie. In ceea ce priveste aurul, pretul acestuia stabilit pe London Bullion Market a urcat vineri la 486 dolari, valoare care nu a mai fost atinsa in ultimii 18 ani. Se pare ca investitorii cauta plasamente mai sigure decat cele "traditionale" precum monedele sau actiunile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.