Actorul Valeriu (Doru) Popescu a murit pe 18 noiembrie, la varsta de 67 de ani pe care tocmai ar fi implinit-o pe 1 decembrie. A fost inmormantat ieri, la Cimitirul Bellu.
In 1962 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, clasa
Actorul Valeriu (Doru) Popescu a murit pe 18 noiembrie, la varsta de 67 de ani pe care tocmai ar fi implinit-o pe 1 decembrie. A fost inmormantat ieri, la Cimitirul Bellu.
In 1962 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, clasa prof. Ion Olteanu. A jucat, pana in 1970, pe scenele unor importante teatre din tara (Targu Mures, Ploiesti) si la Teatrul Mic din Bucuresti, unde a interpretat roluri in piesele "A douasprezecea noapte" de Shakespeare, "Discipolul diavolului" de Bernard Shaw, "Orfeu in infern" de T. Williams, "Romeo si Julieta" de Shakespeare, "Doi pe un balansoar" de Ed. Gibson. In 1970 s-a stabilit in Franta, unde a interpetat roluri in cinema si televiziune, in filme semnate Andre Delvaux, Jean-Luc Godard, Philippe Galardi, Roger Burkhardt. Ca regizor, a montat "Premiera" de John Cromwell, "Fluturi, fluturi" de Aldo Nicolaj, "Clipe de viata" de William Saroyan. In 1984, a infiintat Compania "Instants" la Lyon, al carei director artistic a fost pana in 1989.
In 1995, s-a reintors in Romania, unde a interpretat roluri principale pe scena Teatrului Nottara ("Omul care aduce ploaia" de Richard Nash) si pe cea a Teatrului National Bucuresti, al carui angajat a devenit un an mai tarziu. Pe scena Salii Amfiteatru a interpretat cel mai important rol al sau din ultimii ani - Alfredo in "Regina mama" de Manlio Santanelli, alaturi de Olga Tudorache.
A jucat in filmele "Rascoala" de Mircea Muresan, "Cartierul veseliei", regia Manole Marcus, "Papparazzo", regia Nicolae Margineanu si in productiile de televiziune: "Trenul din zori nu mai opreste aici", de T. Williams, regia Catalina Buzoianu, "Aici nu mai locuieste nimeni" scenariul si regia Malvina Ursianu, "Scrisoarea prietenului meu", scenariul si regia Mircea Veroiu. Dumnezeu sa-l odihneasca! (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.