Copii jurnalisti la ZIUA
Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni (LTRP) organizeaza zilele acestea in Bucuresti prima Conferinta Nationala a Elevilor Jurnalisti. Evenimentul reuneste 100 de elevi din 12 judete, participanti la proiectul "N
Copii jurnalisti la ZIUA
Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni (LTRP) organizeaza zilele acestea in Bucuresti prima Conferinta Nationala a Elevilor Jurnalisti. Evenimentul reuneste 100 de elevi din 12 judete, participanti la proiectul "News to Know" desfasurat de LTRP cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii si al Autoritatii Nationale pentru Tineret. Elevii sunt finalisti ai concursului de eseuri "Rolul presei intr-o societate democratica" si redactori ai revistelor scolare, ai posturilor de radio si birourilor de presa infiintate de LTRP si elevi pe parcursul a doi ani de zile. Ieri, o parte din tinerii jurnalisti ne-au vizitat redactia pentru a afla direct de la sursa cu ce se confrunta jurnalistii din presa centrala in viata lor de zi cu zi. Astazi, la ora 12.30, elevii vor fi premiati la Centrul Cultural American de la Bucuresti unde va fi prezentat un film despre activitatile proiectului "News to Know" si va fi lansat volumul de eseuri redactate de micii jurnalisti. (A.C.M.)
Pod reconstruit de Posta
In comuna Gura Vitioarei, jud. Prahova, a avut loc ieri inaugurarea oficiala a podului pietonal si de trafic usor care leaga satele Fundeni si Faget. Constructia a fost finantata, in intregime, de catre Posta Romana, valoarea fiind de 107.100 lei noi. Banii provin din comercializarea prin oficiile postale a emisiunilor filatelice "Inundatii 2005" si "Zambet pentru Romania". Constructia a fost realizata de firma Energo-Montaj SA Bucuresti, sucursala Ramnicu-Valcea. Vechiul pod care lega cele doua sate a fost distrus in urma celor sapte valuri de inundatii de anul trecut. Aproximativ 750 de locuitori din Fundeni ocoleau aproape 25 de kilometri pentru a ajunge in centrul administrativ al comunei Gura Vitioarei de care apartin, fata de doar 5 kilometri cat masura traseul normal inainte de distrugerea podului. Alte trei localitati din jud. Dolj, Constanta si Galati au beneficiat, anul trecut, de sponsorizari din partea Postei Romane pentru reconstruirea scolii cu clasele I-IV din Brabova, a gradinitei din Costinesti, respectiv a Casei Memoriale "Hortensia Papadat Bengescu" din Ivesti, afectate de ploi si inundatii, suma totala a donatiilor ridicandu-se la 571.601 lei noi. (G.M.)
Impreuna pentru romi
Timp de doua zile (12 si 13 mai), in Bucuresti, se desfasoara Conferinta nationala "Impreuna pentru comunitatile de romi", organizata de Guvernul Romaniei, prin Secretariatul General. Conferinta are ca scop prezentarea rezultatelor Proiectului Phare al Uniunii Europene "Sprijin pentru strategia nationala de imbunatatire a situatiei romilor". Proiectul lansat in 2003 si finalizat anul acesta, a avut ca scop sprijinirea dezvoltarii unor parteneriate intre comunitatile de romi si institutiile administratiei publice la nivel local si judetean. Dezvoltarea comunitara a vizat urmatoarele domenii prioritare ale Strategiei: pregatire vocationala si activitati generatoare de venit, mica infrastructura si locuinte sociale, sanatate si educatie. Proiectul a urmarit implicarea activa a comunitatilor de romi in identificarea nevoilor, in formularea si implementarea proiectelor cu finantare europeana privind dezvoltarea locala, precum si intarirea capacitatii si participarii active a comunitatilor de romi la viata economica, sociala, educationala, culturala si politica a societatii romanesti. La eveniment sunt asteptati reprezentanti ai autoritatilor locale si ai comunitatilor de romi care au aplicat proiectele finantate, ai institutiilor guvernamentale implicate, precum si reprezentanti ai societatii civile. Agentia Nationala pentru Romi, care coordoneaza implementarea Strategiei nationale, va analiza rezultatele proiectului in vederea sustinerii si extinderii cazurilor de buna practica. (Corina SCARLAT)
Consultatii gratuite
Specialistii atrag atentia ca numarul celor care se interneaza in clinicile de specialitate pentru melanom (afectiuni ale pielii generate de modificari ale alunitelor) se dubleaza la fiecare 10 ani. Melanomul este o problema severa de sanatate, intrucat este una dintre cele mai grave forme de cancer, care are o evolutie extrem de rapida si imprevizibila. Potrivit specialistilor, rata de crestere a incidentei acestor afectiuni este apropiata de cea a cancerului pulmonar la femei, estimandu-se ca riscul de a face cel putin un melanom de-a lungul vietii a ajuns sa fie, pentru generatia 2000, de unu la 75 de oameni. Dan Forsea, presedintele Societatii Romane de Dermatologie (SRD) a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca pe 15 mai, peste 500 de medici dermatologi din toata tara, membri ai SRD, vor oferi pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor de pe corp (nevi). Aceasta actiune se va desfasura cu ocazia Zilei europene de lupta impotriva melanomului si se inscrie intr-o campanie de constientizare a populatiei in privinta depistarii precoce a bolii si protectie eficienta imptriva radiatiilor ultraviolete. Campania se va desfasura de SDR cu sprijinul companiilor Mediplus si Avene Laboratories. (C.S.)
"Primul strop de grija"
Subsidiara din Romania a firmei olandeze Friesland Foods intentioneaza sa investeasca in acest an circa sase milioane de euro pentru modernizarea capacitatilor de productie si a centrelor de colectare a laptelui, a declarat directorul executiv al firmei, Gerbrant De Boer. "Sunt investitii destul de mari pe care trebuie sa le realizam pentru a putea face fata concurentei de pe piata dupa aderarea Romaniei la UE", a spus De Boer. Friesland Foods prelucreaza anual in Romania circa 170 milioane de litri de lapte, fiind cel mai mare producator de pe piata laptelui proaspat din Romania. Grupul aloca fonduri de circa 700.000 de euro pentru sprijinirea micilor fermieri in vederea achizitionarii de aparate de muls, prin intermediul unui program lansat anul trecut de Ministerul Agriculturii. Compania plateste 40% din valoarea echipamentelor, urmand ca sumele sa fie recuperate intr-un interval de 18 luni prin cantitatile de lapte furnizate de fermieri. De altfel, acest sistem face parte din programul "Primul strop de grija", lansat de companie, program care debuteaza oficial astazi. Prin sustinerea achizitiei de aparate de muls, compania urmareste imbunatatirea parametrilor de igiena a laptelui, in conformitate cu prevederile UE in domeniu. (L.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.