Presedintele ANAF Sebastian Bodu vrea sa le interzica lucratorilor de la finantele publice sa mai fie actionari sau asociati in firme de consultanta. "De fapt, sunt spagi mascate. Actuala legislatie le permite sa fie asociati sau actionari in astfel
Presedintele ANAF Sebastian Bodu vrea sa le interzica lucratorilor de la finantele publice sa mai fie actionari sau asociati in firme de consultanta. "De fapt, sunt spagi mascate. Actuala legislatie le permite sa fie asociati sau actionari in astfel de firme, le interzice doar sa fie administratori. Este o prevedere usor de eludat: iti poti pune vecinul administrator, iar tu stai bine merci asociat sau actionar. Acest lucru trebuie modifcat in sensul unei incompatibilitati intre calitatea de functionar public si calitatea de asociat sau administrator in societati care au ca obiect de activitate consultanta", a precizat Bodu. Intrebat cate persoane din conducerea directiilor judetene ale finantelor publice au firme de consultanta, el nu a putut prezenta o situatie exacta, spunand insa ca a descoperit 10-20 de cazuri. "Si daca au 10-20 prin judete disparate, e posibil sa aiba cam toti sau foarte multi. Faptul ca exista astfel de firme de consultanta este un pericol", a mai spus seful ANAF.
Cluburile de fotbal nu-si platesc datoriile "ostentativ"
El a mai anuntat ca a fost elaborat un proiect de act normativ pentru trecerea colectarii amenzilor din sarcina administratiilor finantelor publice in cea a directiilor de taxe si impozite din cadrul primariilor. Bodu a precizat ca a promovat aceasta masura deoarece a constatat "o totala ineficienta" in activitatea de incasare a amenzilor, fiind vorba despre sume multe si mici si care nu se colecteaza. "Se incarca inutil activitatea de colectare a administratiilor finantelor publice cu astfel de sume mici, in loc ca administratiile finantelor publice sa se concentreze pe sume mari, datorate de persoane juridice", a adaugat Bodu. El a vorbit si despre datoriile pe care le au la stat marile cluburi de fotbal, mentionand ca ostentatia de a nu plati impozitele la stat este maxima la gruparile de fotbal. Bodu a spus ca Dinamo a platit 750.000 de euro, Rapid "cam jumatate din datoria veche", iar "la Vaslui se pare ca nu vor mai avea datorii ca urmare a unor compensari - au TVA de recuperat". In privinta Stelei, seful ANAF a anuntat ca va face recurs la sentinta prin care instanta a ridicat sechestrul asupra averii patronului FC Steaua, Gigi Becali. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.