Omul de afaceri Philip Bloom risca, alaturi de unul dintre complicii sai, o pedeapsa maxima de pana la 30 de ani de inchisoare, trei ani de libertate supravegheata si o amenda de 250.000 de dolari, daca va fi condamnat, a anuntat Departamentul Justit
Omul de afaceri Philip Bloom risca, alaturi de unul dintre complicii sai, o pedeapsa maxima de pana la 30 de ani de inchisoare, trei ani de libertate supravegheata si o amenda de 250.000 de dolari, daca va fi condamnat, a anuntat Departamentul Justitiei, citat de presa americana de ieri.
Departamentul Justitiei precizeaza ca Bloom, in varsta de 65 de ani, cetatean american care locuieste in Romania si Irak, a fost arestat la Newark, New Jersey, in data de 13 noiembrie, fiind transferat ulterior la Washington pentru a comparea in fata instantei, conform editiei electronice a cotidianului Los Angeles Times.
Presa americana a anuntat si punerea sub acuzare a unuia dintre complicii lui Bloom, Robert J. Stein, fost angajat al Autoritatii provizorii a coalitiei in Irak. Stein, care a fost revizor si ofiter financiar pentru divizia din zona de centru-sud a Irakului in cadrul Autoritatii provizorii a coalitiei, a fost angajat in aceasta functie desi fusese condamnat la inchisoare pentru frauda in anii '90, afirma New York Times. In functia ocupata in cadrul Autoritatii, el controla mai mult de 82 de milioane de dolari pentru proiecte de reconstructie a Irakului.
Impreuna cu o retea de complici, Stein, originar din Fayetteville, North Carolina, si sotia sa au primit mita in valoare de cel putin 200.000 de dolari lunar pentru a asigura acordarea unor contracte de constructii companiilor lui Bloom, potrivit documentelor de acuzare. Sotia lui Stein nu a fost inculpata, dar Bloom a fost pus sub acuzare inca de miercuri.
Editia electronica a cotidianului Washington Post precizeaza ca Stein este acuzat ca a acceptat plati ilegale de 546.000 de dolari pentru contractele in valoare de peste 13 milioane de dolari acordate anul trecut lui Bloom, "care conduce mai multe companii avand baza in Romania". Citand documente judiciare, Washington Post afirma ca Stein si Bloom au conspirat, incepand de la sfarsitul anului 2003, in vederea fraudarii licitatiilor pentru contracte in zona de centru-sud a Irakului.
Philip Bloom este cunoscut in Romania ca un apropiat al autoritatilor din ultimii 15 ani. Incepand cu anii '90, el a fost implicat in consultanta pentru mai multe privatizari si proiecte de finantare pentru Guvernul roman. El este asociat cu fostul presedinte al BRD-Groupe Société Générale, Bogdan Baltazar, la firma de consultanta "Baltazar, Bloom&Pirvulescu". Desi are in oferta consultanta pentru firmele romanesti care doresc sa faca afaceri in Irak, "Baltazar, Bloom&Pirvulescu" nu a incheiat nici un astfel de contract.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.