Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav va fi acordata, incepand cu anul viitor, pentru o perioada de maximum 45 de zile calendaristice pe an, fata de 14 zile pentru cat se acorda in prezent. Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care reg
Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav va fi acordata, incepand cu anul viitor, pentru o perioada de maximum 45 de zile calendaristice pe an, fata de 14 zile pentru cat se acorda in prezent. Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care reglementeaza conditiile de acordare a concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale si care se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2006. Astfel, incepand cu anul viitor, fondurile necesare pentru finantarea concediilor si a indemnizatiilor de asigurari sociale, cu exceptia indemnizatiei pentru cresterea copilului, vor fi asigurate din bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. In prezent, fondurile sunt asigurate de la bugetul de asigurari sociale de stat. Prin schimbarea sursei de finantare, Guvernul mizeaza pe cresterea gradului de responsabilitate a cadrelor medicale in eliberarea certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda aceste indemnizatii. La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiilor vor fi luate in considerare veniturile lunare din ultimele sase luni, pe baza carora se calculeaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate. Se mentin procentele din baza de calcul pentru determinarea cuantumului indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, a indemnizatiei de maternitate, a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav si a indemnizatiei de risc maternal. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca va fi platita de catre angajator din prima zi pana in a 7-a zi de incapacitate, pentru firmele cu pana la 20 de angajati, pana in a 12-a zi, in cazul societatilor cu un numar de angajati cuprins intre 21 si 100 de persoane, sau pana in a 17-a zi, pentru peste 100 de angajati. Ulterior, indemnizatiile vor fi platite din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana in momentul incetarii incapacitatii sau al pensionarii.
Ordonanta de urgenta prevede si posibilitatea transferarii indemnizatiilor in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte. Pentru refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronata a indemnizatiilor, precum si pentru eliberarea ilegala a certificatelor de concedii medicale vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 1000 si 2500 de lei. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.