Una dintre cele mai lichide actiuni a carei evolutie a fost extrem de interesanta in sedinta de miercuri a fost Rompetrol Rafinare (RRC), care a avut, de la inceputul saptamanii doar cresteri ale cotatiei.
Dupa ce a inceput ziua de miercuri i

Una dintre cele mai lichide actiuni a carei evolutie a fost extrem de interesanta in sedinta de miercuri a fost Rompetrol Rafinare (RRC), care a avut, de la inceputul saptamanii doar cresteri ale cotatiei.
Dupa ce a inceput ziua de miercuri intr-o stare de apatie, pretul situandu-se in jurul nivelului de 0,1080 RON, a urmat aparitia unui ordin mare de cumparare (10 milioane de actiuni), care a dus cursul la 0,1100 RON. Aceasta crestere a declansat o presiune la cumparare, chiar la inchiderea sedintei.
Pretul de inchidere de ieri a fost stabilit la 0,1110 RON, in crestere cu 3,7 la suta. In sedinta de marti, transferurile efectuate cu titlurile RRC au insumat 18 milioane de actiuni, in valoare totala de 1,9 milioane de lei noi. Pretul actiunilor a urcat cu 0,9 la suta, inchizand sedinta la 0,1070 RON pe titlu.
O evolutie pozitiva a avut si societatea Petrom Bucuresti (SNP), care dupa ce marti a inchis la 42,3 bani pe actiune (in scadere cu 0,5 la suta), in sedinta de miercuri cotatia a inregistrat o apreciere de 0,7 procente, inchizand sedinta de tranzactionare la 0,4250 RON pe actiune.

Segmentul petrolier a avut o dinamica echilibrata

Cu exceptia sedintei de luni, sectorul petrolier a avut o dinamica foarte echilibrata la bursa, cu oscilatii mici. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost ceva mai tranzactionat, insa rulajul total de putin peste 15 milioane RON (11,75 la suta din piata), este cu mult sub media obisnuita in cazul acestui emitent. Luni au avut loc scaderi semnificative ale cursului, pana la un minim de 0,1020 RON/actiune, in conditiile unei evidente presiuni la vanzare.
Cu toate acestea, a doua zi cursul si-a revenit, in lipsa unor vanzatori mari, iar pana la final a fluctuat nesemnificativ, inchizand la 0,1060 RON/actiune, cu 0,9% in scadere fata de saptamana anterioara.
La Petrom Bucuresti (SNP) a fost invers. O presiune nu foarte mare la cumparare, insa in conditiile unei oferte reduse afisata in piata, a dus la cresterea exceptionala a cursului in sedinta de luni, la un maxim de 0,4500 RON/actiune (+7,7%).
Nu a existat aceeasi sustinere la cumparare in zilele urmatoare, iar pe deasupra au inceput sa se afiseze mult mai multi vanzatori in piata, astfel ca titlurile SNP au revenit spre 0,4200 RON/actiune, unde au si inchis saptamana.
Cu toate acestea, pentru SNP este un pas inainte, daca tinem seama de faptul ca finalul lunii octombrie a fost o perioada nefavorabila, in care cursul chiar scazuse sub palierul de 0,4000 lei.
Compania a incheiat saptamana trecuta cu un castig de 0,48 la suta, valoarea totala a schimburilor depasind 12 milioane de lei noi (aproximativ 10 la suta din piata).

Contractele RRC - din nou cele mai lichide la BMFMS

A treia sesiune de tranzactionare a saptamanii a adus pe piata derivatelor corectii pentru majoritatea actiunilor, insa cele mai lichide contracte s-au dovedit a fi din nou derivatele Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), aflate la a treia sedinta consecutiva de crestere, potrivit unui comunicat al Bursei Monetar-Financiare si Marfuri Sibiu (BMFMS).
Pe piata optiunilor au fost perfectate contracte RRC de tip call scadente in decembrie, cu pret de exercitare de 0,13 lei/actiune, pentru care au fost platite prime de 15 lei/contract.
Numarul pozitiilor deschise pe pietele futures si options a ajuns la 99.190.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.