Seful diplomatiei britanice, Jack Straw, si-a anuntat intentia de a oferi, la inceputul lunii viitoare, omologilor sai europeni o solutie de compromis in chestiunea bugetului Uniunii Europene pe perioada 2007-2013. Date fiind, insa, presiunile intern
Seful diplomatiei britanice, Jack Straw, si-a anuntat intentia de a oferi, la inceputul lunii viitoare, omologilor sai europeni o solutie de compromis in chestiunea bugetului Uniunii Europene pe perioada 2007-2013. Date fiind, insa, presiunile interne, releva "The Financial Times", el da slabe sperante ca pana la incheierea presedintiei britanice a UE va fi realizat un acord privind mult asteptatul buget, subiect de dispute incepand din luna iunie, cand Londra a refuzat macar sa-si reduca rabatul din contributia la bugetul european de care beneficiaza de mai multi ani. La inceputul lunii viitoare va supune oferta unei reuniuni a ministrilor de Externe ai UE.
Explicand de ce vine atat de tarziu cu propunerile sale, in conditiile in care summit-ul UE va avea loc la mijlocul lunii decembrie, Straw a subliniat ca are o misiune dificila, aceea de a convinge clasa politica interna ca este, totusi, necesara o "modificare semnificativa" a finantelor europene, o "revizuire totala a bugetului UE". Este preconizata, in acest scop, o diminuare a rabatului din contributia britanica la buget, pana la 5,5 miliarde euro, fata de 7,1 miliarde euro in prezent, concomitent, insa, cu o reducere considerabila a subventiilor agricole, carora in 2005 le-au revenit 46 la suta din bugetul UE, Franta fiind principalul beneficiar. Diplomati din Bruxelles au indoieli in privinta sinceritatii lui Straw.
Declaratiile lui, relata BBC, au provocat "iritare" la Bruxelles. Unii cred ca Straw lasa pe ultima suta de metri prezentarea ofertei de compromis contand pe o acceptare grabita, dar avantajoasa Londrei, in special de catre noii membri ai UE, interesati sa obtina cat mai repede cele 160 miliarde de euro promise pentru proiectele lor regionale. Reactia lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a fost vehementa.
El a reiterat pozitia pe care o prezinta fara incetare in ultimele saptamani, prin care reaminteste Londrei ca cheia ajungerii la un acord privind bugetul UE pana la 31 decembrie - cand ia sfarsit si presedintia britanica a Uniunii - este rabatul mult prea mare din contributia la buget de care beneficiaza inca din perioada guvernarii Margaretei Thatcher. In opinia lui Barroso, este in joc credibilitatea premierului Tony Blair in persoana, care la summit-ul UE de la Hampton Court, din octombrie, a promis ca va depune toate eforturile posibile pentru a se ajunge la un acord asupra bugetului european pana la sfarsitul anului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.